NEJ videa NG: Pohled přímo do tlamy největšímu predátorovi Antarktidy

Seznamte se s mořským predátorem číslo jedna. V antarktických vodách tvoří s kosatkou dravou nepřekonatelný tandem.

NEJ videa National Geographic: Pohled do tlamy největšímu predátorovi Antarktidy - mořskému levhartovi
NEJ videa National Geographic: Pohled do tlamy největšímu predátorovi Antarktidy - mořskému levhartovi
Zdroj: archiv

Říká se mu žralok Antarktidy nebo mořský levhart. Ať už mu budete říkat žralok Antarktidy nebo mořský levhart, je jasné, že jeho přezdívky se točí kolem jediné věci - je to nepřekonatelný predátor a kromě kosatky dravé nemá v antarktických vodách nepřítele.

VIDEO: V BRAZÍLII PRŠELY TISÍCE OBŘÍCH PAVOUKŮ. ZAKRYLY NEBE A VYVOLALY PANIKU

V ledové vodě se zabijákem

Za tímto velikánem jižních moří se vydal oceňovaný fotograf National Geographic Paul Nicklen (je třeba také autorem výjimečných fotografií tučňáků císařských pro NG). Najdete tu hlavně fotografie z oblastí věčného ledu a sněhu a v neposlední řadě fotografie z podmořského světa.

Podívejte se na video, kde Paul vypráví o svých pocitech, když se setkal s tuleni leopardími, obávanými predátory ledových moří. Ocitnout se tváří v tvář se zvířetem, které může vážit až 500 kilogramů a měřit na délku 4 metry a které předchází pověst agresivních a nebezpečných lovců. K lovu mají výbavu jako stvořenou: mrštnost a pohyblivé čelisti (může uchopit obrovskou kořist, jen co mu otevřená čelist dovolí). Je známo několik případů, kdy mořští levharti usmrtili člověka, ale jedná se o ojedinělé případy a určit příčinu útoku se definitivně nepodařilo.

Zdroj: Youtube

FOTO: video You Tube / Paul Nicklen

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články