Nejdražší káva světa pochází z výkalů šelmy podobné kryse. Za hrníček dáte tisícovku

Za jeden hrníček té nejkvalitnější kávy Kopi Luwak zaplatíte až 600 dolarů. V přepočtu kolem 100 00 korun. Přitom tato dobrota vzniká velmi odporným způsobem…

Nejdražší káva světa pochází z výkalů šelmy podobné kryse. Za hrníček dáte tisícovku
Nejdražší káva světa pochází z výkalů šelmy podobné kryse. Za hrníček dáte tisícovku
Zdroj: archiv

Kdo ochutná kávu nazvanou Kopi Luwak a chvíli je převálí po jazyce, okamžitě pozná, že je výjimečná. Má velmi kořeněnou chuť s lehkými tóny čokolády a karamelu – pro Evropany vlastně dost nepříjemnou. Je to jedna z nejdražších káv světa, kilogram stojí asi 600 dolarů, nejdražší vietnamská varianta však přijde až na 6600 dolarů za kilogram. 

Zdroj: null

Pokud si chtějí lidé tuto kávu opravdu vychutnat, neměli by se moc zajímat o její původ. Kopi Luwak se totiž vyrábí z výkalů kunovité šelmy cibetky. Káva se vyrábí v Indonésii a na Filipínách, kde cibetky hojně žijí v přírodě. Mezi jejich potravu patří nejen malí savci a hmyz, ale také tropické ovoce. A káva.

 Od tlamičky ke konečníku

Kávová zrnka projdou díky tvrdému obalu trávícím traktem cibetek prakticky nepoškozená – zrnka kávy pak domorodci nacházejí v hromádkách trusu těchto šelmiček. Po nich pak pátrá spousta domorodců, kteří pak peckovice prodávají prostředníkům. Po odstranění obalu zbudou klasická kávová zrna – ale s velmi typickou chutí. 

Tato káva se začala prodávat na konci 19. století. Její objev údajně souvisel s tím, že holandští majitelé plantáží zakazovali domorodcům, aby kávu požívali. Důmyslní domorodci však našli způsob, jak zákaz obejít – používali kávu z cibetčího trusu, tedy něco, co by „slušný Evropan“ nikdy nevzal do úst.

Cibetky v přírodě i zoo

Zdroj: null

Právě způsob získávání kávy může za její astronomickou cenu. Cibetky jsou sice poměrně rozšířené a dají se bez problémů chovat i v zajetí – ale odmítají v něm kávová zrnka polykat. Podle serveru Economist se jedná o budoucí zlatý důl; kdo odhalí způsob, jak cibetky přimět žrát kávu, vydělá obrovský balík peněz. Možná ale připraví o práci většinu domorodců na ostrově Sulawesi – právě ten je totiž dnes místem, odkud pochází většina zrnek kávy Kopi Luwak.

A v čem je ono tajemství vnitřností cibetky? Protože je tato káva tak drahá, objevily se už vědecké studie, které se pokusily odhalit její tajemství. A v ideálním případě ho laboratorně napodobit. Zpočátku se pracovalo s hypotézou, že cibetky si vybírají jen ta nejlepší zrnka kávy a provádějí tak jakýsi gastronomický předvýběr. Až v 80. letech 20. století však kanadští chemici přišli na to, že v žaludku cibetky dochází při trávení k obdobě fermentace.

To znamená, že bakterie a další mikroorganismy přeměňují za pomoci enzymů biologické látky na jiné. Mění jejich vlastnosti – v případě kávy Kopi Luwak z ní odebírají hořké látky.

Od konce 19. století, kdy byla káva uvedena na trh, vznikaly pokusy chovat cibetku v zajetí, a pokusit se tak o jakousi velkovýrobu, ale cibetky se v zajetí odmítají kávou živit. Proto je stále produkce této kávy stále nízká a ceny tak vysoké.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články