Nejhorší sopečné erupce moderní doby. Ta nejdražší je dílem člověka...

Hodnotit a vybírat, jaká tragédie byla nejhorší, je víc než ošidné. Byla horší katastrofa, při níž zemřelo tisíc lidí, anebo ta, při níž zemřelo jen sto lidí, ale připravila o živobytí 100 000 dalších?

Nejhorší sopečné erupce moderní doby. Ta nejdražší je dílem člověka...
Nejhorší sopečné erupce moderní doby. Ta nejdražší je dílem člověka...
Zdroj: archiv

Většinou se výbuchy sopek hodnotí podle toho, kolik lidí při jejich erupcích zahynulo. Často však tyto přímé důsledky bývají jen tím nejmenším problémem – mnohem závažnější jsou další následky: například zničená zemědělská půda, rozbořené domy a zlikvidovaná infrastruktura. 

Vlastní žebříčky vulkanických výbuchů proto mají i pojišťovny; hodnotí podle nich částky pojistného a rizika, jež podstupují lidí, kteří zde žijí. Jaké sopky byly pro pojišťovny nejhorší? 

10. místo: Gamalama, Indonésie

Erupce: září 1983
Odhadovaná škoda: 150 milionů dolarů

Indonésie je symbolem pro sopečné katastrofy už od erupce legendární sopky Krakatoa  roku 1883. Prakticky přesně sto let po této tragédii zde vybuchl jiný vulkán – sopka Mount Gamalama. Sloup sopečného prachu se tehdy z kráteru zvedal do výše téměř dvou kilometrů. Počty lidských obětí byly zanedbatelné, díky systému včasného varování se podařilo evakuovat přes 5 000 lidí. Zato materiální škody vystoupaly na částku, která odpovídá 3,75 miliardám českých korun. 

Dřímající hrozba supervulkánů: dokážeme konečně předpovědět erupci?

9. místo: Eldfell, Island

Erupce: leden a únor 1973
Odhadovaná škoda: 200 milionů dolarů

Erupce Eldfellu přišla bez varování. Roku 1973 se na městečko Heimaey zřítily tuny rozžhaveného sopečného prachu, a téměř jej zničily. Město bylo pokryté prachem, do ulic vtekly řekly lávy. Škody byly enormní, zejména kvůli nutnosti zachovat místní přístav, který patří na ostrově k nejdůležitějším. Při záchranných pracích se láva ochlazovala proudy mořské vody. Po erupci se plocha ostrova kvůli množství vyvrženého magmatu zvětšila téměř o 10 procent – stálo to však v přepočtu 4,5 miliardy korun… 

 

8. místo: Navado del Ruiz, Kolumbie

Erupce: listopad 1985
Odhadovaná škoda: 230 milionů dolarů

Andy jsou vulkanicky činnou oblastí nebezpečnou stejně jako Japonsko nebo Island. Postižená erupcemi bývá zejména Kolumbie. A právě tam roku 1985 došlo k silné erupci vulkánu Navado del Ruiz.

Tehdejší listopadový výbuch nebyl podle seizmologů příliš silný, proud lávy však směřoval tak nešťastně, že pohřbil takřka celé město Armero i s jeho 23 000 obyvateli. Finanční odhad škody se pohybuje kolem 5,75 miliard korun, kvůli enormnímu počtu obětí však byl mnohem horší šok na psychice obyvatelstva.  Stejná sopka naposledy soptila roku 2008, tehdy už byly následky erupce mnohem menší… 

SROVNÁNÍ: Částky zde uvedené jsou astronomické. Pro lepší srovnání cena jednoho kilometru dálnice D8 (úsek z hranic s Německem do Ústí nad Labem) činila  808 milionů korun. Třiadvacetikilometrový úsek tedy české daňové poplatníky stál více než čtvrtá nejhorší sopečná katastrofa dějin.

7. místo: Tavuvur a Vulcan, Papua-Nová Guinea

Erupce: září 1994
Odhadovaná škoda: 300 milionů dolarů

Když na Papui-Nové Guineji zakládali městečko Rabaul, nevybrali si zrovna ideální místo. Je totiž postavené na zatopené kadeře dovnou dvou sopek – Tavuvuru a Vulcanu. Je tedy permanentně ohrožené jejich aktivitou. V září 1994 dostali místní obyvatelé varování před možnou erupci – bylo už bohužel pozdě, výbuch přišel hned druhý den. Naštěstí to dobře připravenému únikovému systému stačilo a lidé bezpečně uprchli. Letiště i většina města však byly zničené. Škoda činila 7,5 miliard korun; teprve v současné době se město vrací do budoucí slávy. 

 

6. místo: Soufrière Hills, Montserrat

Erupce: od 1995
Odhadovaná škoda: 330 milionů dolarů

Sopka Soufriere Hills byla řadu let neaktivní, proto se obyvatelé ostrova Montserrat ukolébali do bezstarostnosti. Od roku 1995 však sopka začala chrlit lávu i prach. Od té doby je aktivní neustále. Ostrov se stal prakticky neobyvatelným, hlavní město Plymouth bylo zcela zničeno, stejně jako dvě třetiny ostrova. Za celá ta léta se škody vyšplhaly na 8,2 miliardy korun. 

5. místo: Pinatubo, Filipíny

Erupce: červen–září 1991
Odhadovaná škoda: 860 milionů dolarů 

Erupce filipínské sopky Pinatubo byla druhým nejsilnějším sopečným výbuchem 20. století. Jeho příčinou bylo podmořské zemětřesení v červenci 1990 a následné geologické procesy. Při erupce v červnu 1991 vystoupal oblak kouře z kráteru až do výšky 35 kilometrů – jeho stopy byly po roce nalezeny na všech místech planety. Podle některých teorií dokonce vyvolaly roku 1993 velký hladomor v Africe. Dokonce se mu klade za vinu i nečekané snížení globálních teplot o 0,5 stupně. Celkové škody tehdy pojišťovny odhadly asi na 21 miliard korun. 

4. místo: Mount St. Helens, USA

Erupce: květen 1980
Odhadovaná škoda: 860 milionů dolarů

Dva měsíce trvající zemětřesení poškodilo severní svah sopky Mount St. Helens v americkém státě Washington natolik, že 18. května 1980 se celá strana utrhla. Nešlo tedy o klasickou sopečnou erupci, z útrob vulkánu však vyteklo tolik žhavé lávy, že následky byly velmi podobné. Oblak prachu zasáhl 11 států americké unie a zemřelo 57 lidí. Ještě ničivější vliv měla katastrofa na desetitisíce zvířat a stovky čtverečních kilometrů úrodné půdy. Škody se odhadují asi na 22 miliard korun.  

Podívejte se, jak erupce vypadala:

 

3. místo: Unzen, ostrov Kjúšú, Japonsko

Erupce: červen 1991
Odhadovaná škoda: 1,5 miliard dolarů

Japonci se už s následky zemětřesení naučili do značné míry žít. Sopka Unzen vybuchla už roku 1972, tehdy však ještě ne příliš silně. Mnohem horší následky mělo zemětřesení z roku 1989. Už tehdy hrozilo, že dojde k erupci a vláda nařídila rozsáhlou evakuaci obyvatel ze širokého okolí. K výbuchu došlo až v červnu 1993; zemřelo při něm 43 vědců a novinářů, kteří vulkán zkoumali. Škody na infrastruktuře ostrova Kjúšú se vyšplhaly na 37 miliard dolarů.

Etna zuří. Fotografie sopky, která se probudila 

2. místo: Eyjafjallajökull, Island

Erupce: duben 2010
Odhadovaná škoda: 1,7 miliard dolarů

Když islandská sopka s nevyslovitelným jménem hrozila erupcí, přikládal tomu větší význam jen málokdo. Už po několika dnech se však ukázalo, že díky kombinaci několika faktorů půjde o velmi drahý průšvih. Největším problémem se stalo to, že mrak popela zcela přerušil leteckou dopravu nad Evropou. Asociace leteckých dopravců odhadla škody způsobené leteckému průmyslu na ohromujících 42 miliard korun. 

1. místo: Sidoarjo, Indonésie

Erupce: od května 2006
Odhadovaná škoda: 3 miliardy dolarů

Je to paradoxní a současně typické, ale i nejdražší sopečná katastrofa všech dob je způsobená člověkem. Roku 2006 se těžařská společnost PT Lapindo Brantas pokoušela prozkoumávat plynu, ale během přípravných prací došlo k silné explozi jedné z plynových kapslí. Destabilizovala celou oblast a v jejím důsledku vznikla sopka Sidoarjo, která dodnes vyvrhuje do atmosféry obrovské množství bahna. Očekává se, že sopka bude bahno chrlit ještě asi 20 let. Doposud zničila oblast vekou asi jako pětinásobek Prahy. Za šest let dosáhly škody astronomické velikosti 75 miliard korun. 

Oblast Sidoarjo před (vlevo) a po (vpravo) erupci. Foto: Wikimedia Commons.

 

Úvodní foto: Erupce sopky Eyjafjallajökull, Wikimedia Commons

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články