Největší rozzuřená černá díra předává jádru mladé galaxie energii dosud netušených rozměrů

Nová pozorování ESO odhalila výjimečný kvasar a výjimečnou černou díru. Možná však nejsou výjimečné, jen jsme o nich neměli dosud ponětí.

Největší rozzuřená černá díra předává jádru mladé galaxie energii dosud netušených rozměrů
Největší rozzuřená černá díra předává jádru mladé galaxie energii dosud netušených rozměrů
Zdroj: archiv

Dalekohled ESO/VLT objevil kvasar, ze kterého uniká hmota asi pětkrát rychleji než z jakéhokoli jiného dosud objeveného kvasaru.

Co je to kvasar?

Kvasary jsou neobvykle jasná jádra mladých galaxií, kterým dodává energii mohutná černá díra. Mnohé z nich posílají svým mateřským galaxiím velké množství materiálu. Výměna hmoty je zásadní pro jejich vývoj. A takto masivní přenosy hmoty jsou opravdu výjimečné. Nic podobného nikdo dosud nepozoroval.

V rámci tohoto pozorování astronomové detailně zkoumali kvasar SDSS J1106+1939. Černé díry spíš hmotu pohlcují, ale většina kvasarů využívá okolí černé díry naopak k urychlení materiálu a k jeho vyvržení pryč vysokou rychlostí.

V čem je výjimečný?

Objevili jsme kvasar s nejmasivnějším odtokem hmoty, jaký byl dosud objeven. Hmota, kterou tento kvasar vysokou  rychlostí vyvrhuje, odčerpává velké množství energie - pro lepší představu se jedná o energii podobnou záření dvou bilionů Sluncí. To je asi 100krát více, než vyzařuje celá naše Galaxie. Je to opravdu kolosální jev,“ říká vedoucí týmu Nahum Arav (z americké Virginia Tech). „Je to poprvé, kdy se podařilo u kvasaru naměřit množství ztracené hmoty, která odnáší tak velké množství energie, jaké předpovídá teorie.“

Simulace naznačují, že důsledky mohutné ztráty hmoty a vyzařování na mateřskou galaxii by mohly pomoci vyřešit řadu záhad moderní kosmologie. Třeba tu, jak je hmotnost galaxie svázána s hmotností centrální černé díry, nebo proč je ve vesmíru tak málo velkých galaxií. 

Nově objevený odtok hmoty se nachází tisíc světelných let od supermasivní černé díry, v srdci kvasaru SDSS J1106+1939. Je minimálně pětkrát mohutnější, než dosud rekordní pozorovaný jev tohoto typu. Analýza ukazuje, že každý rok odteče z tohoto  kvasaru hmota přibližně 400 Sluncí rychlostí až 8 000 kilometrů za sekundu. 

Kromě kvasaru SDSS J1106+1939 vědci objevili podobný objekt a odhalili, že u obou dochází k obrovskému odtoku  hmoty. Je možné, že tyto dva objekty představují běžnou, ale dosud neobjevenou skupinu kvasarů - výsledky by se tedy daly použít na všechny jasné kvasary ve vesmíru. Vědci se v současnosti snaží najít další podobné typy kvasarů, aby svoji domněnku mohli potvrdit nebo vyvrátit, pokud je nenjadou.

Něco podobného jsem hledal deset let,“ říká Nahum Arav, „takže je opravdu fantastické - nalézt tak obrovskou ztrátu hmoty, jakou předpovídá teorie.“ 

Podívejte se na video, jak kvasar vypadá (zachycuje nejvzdálenější kvasar objevený v roce 2011):

 

Zdroj: physorg.com / Hvězdárna Valašské Meziříčí
FOTO: ESO/L. Calçada

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články