Nová vesmírná rosnička si posvítí na srážkové systémy

Přehled o dešti a sněžení kdekoli na světě se má poskytnout nový satelit GPM, který na konci února vypustí japonská agentura JAXA ve spolupráci s americkou NASA. Start je stanoven na 27. února.

Nová vesmírná rosnička si posvítí na srážkové systémy
Nová vesmírná rosnička si posvítí na srážkové systémy
Zdroj: archiv

GPM bude kolem země kroužit ve výšce 407 kilometrů, na orbitě svírající s rovníkem 65°. Každé tři hodiny poskytne satelit komplexní informace o srážkovém systému kdekoli na světě. To je mnohem větší záběr než mají pozemní stanice. GPM je však zároveň navržen tak, aby mohl spolupracovat se stávajícími i budoucími meteorologickými družicemi. 

Obsáhne tak i systémy v oblastech, které byly obtížně sledovatelné: ve vysokých nadmořských výškách nebo v odlehlých oblastech mimo civilizaci. Snáze tak půjde včas rozeznat, které srážkové systémy představují možné nebezpečí v souvislosti s extrémními projevy počasí.

 GPM je vybaven mikrovlnným radiometrem pro měření množství a intenzity deště i sněžení. Zároveň disponuje duálním frekvenčním radarem, schopným poskytnout detailní obraz o jednotlivých částech a vnitřní kompozici vrstev srážkového systému.  

Navíc umí GPM přímo detekovat přesně formu srážek. Především rozeznat déšť od sněhu. Dosavadní přístroje byly totiž vůči sněhu slepé. Data se mají využívat nejen pro výzkum, ale i pro systém včasného varování nebo při zemědělské produkci. Po odzkoušení systému budou aktuální data přístupná přes internet.

 

 

Související články