OBRAZEM: To nejlepší z expedice s National Geographic v Namibii

Expedice z Namibie se nedávno vrátila z cesty po africkém kontinentu. Podívejte se na ty nejzajímavější snímky z cesty. Objektivem Jaroslava Lhoty, vedoucího expedice.

OBRAZEM: To nejlepší z expedice s National Geographic v Namibii
OBRAZEM: To nejlepší z expedice s National Geographic v Namibii
Zdroj: archiv

S CK Adventura a National Geographic jste se vypravili do míst, kam běžně lidé neproniknou, a absolvovali program, který jiné cestovaní kanceláře nenabízejí…

Namibie objektivem Jaroslava Lhoty

Letos proběhla populárně-naučá expedice za poznáním do Namibie. Díky doprovodnému odbornému týmu lidí, který sestavuje česká redakce National Geographic podle zaměření jednotlivých expedic, se účastníkům nabízela jedinečná šance vypravit se do míst, kam se běžně necestuje, či absolvovat program, který je na zájezdech cestovních kanceláří standardně nedostupný.

Podívejte se do fotogalerie přímo z Namibie…

Křováci neboli Sanové (nahoře vlevo) žijí zejména na rozhraní Namibie a Botswany. Většinou už přijali způsob
života a kulturní zvyky běžných Afričanů, jen malá část z nich žije původním životem sběračů a lovců. Naopak Himbové (nahoře vpravo) v severní Namibii žijí svým tradičním stylem pastevců a lovců. Návštěva himbské vesnice není žádná atrakce pro turisty, ale milý kontakt s jejich běžnou každodenní realitou.

Slunce zapadá nad savanou v NP Khadum a teplota klesá ze 40 na 30 stupňů. Zvířata vylézají ze stínu pod stromy a začíná noční život, mnohem bohatší než ve dne. Kousek od našeho tábora slyšíme lvy.

Ráno v NP Khadum ještě není takové vedro a sloni přicházejí k napaječkám. U napaječky se postupně vystřídá několik skupin slonů a vzájemně se z dálky pozorují.

Samečci snovačů staví svá hnízda v bezpečí na koncích akaciových větví. Když je hnízdo hotové, snaží se do něj nalákat samičku. Když se samičce hnízdo nelíbí, následuje další pokus.

Černý nosorožec v NP Etosha se vydal najít něco k snídani. Je konec období sucha a keře, jimiž se převážně živí, už nemají téměř žádné listí. Musí vzít zavděk suchou trávou, přestože jeho tlama je přizůsobená zejména obírání listů.

Ráno u napaječky v NP Etosha: Stačí se jen postavit a připravit si foťák. A pak už před vámi defilují všichni zástupci místní fauny.

Podvečer u vodopádů Epupa na řece Kunene. Příjemný deštík ochladil rozpálenou zem, i když většina kapek ani nedopadla na zem a odpařila se ještě ve vzduchu.

Jen pár desítek kilometrů od rozpáleného vnitrozemí Namibie teče mořský proud od Antarktidy, který ochlazuje moře na pouhých 10 a vzduch na 15 stupňů. V kolonii lachtanů se právě rodí mláďata. Na písku leží zakrvácené placenty, které jsou pochoutkou pro racky a šakaly. Více než polovina mláďat zemře, ale taková je příroda.

Tato část NP Namib Naukluft se nazývá Písečné moře a je přístupná pouze na zvláštní povolení a s koncesovaným doprovodem. Není divu, duny dosahují výše až 300 m a neustále se mění, dá se zde velice snadno zabloudit. Zkušený průvodce je potřebný i k tomu, aby nás naučil jezdit s půjčenými auty v hlubokém písku. Po dvou dnech už je to hračka!

Oryx čeká, až se s podvečerem ochladí v písečných dunách Soussusvlei. S blížícím se soumrakem se duny zbarvují do neuvěřitelných odstínů.

 

Úvodní fotografie: Údolí mrtvých stromů. Dříve zde tekla epizodní řeka (tedy tekla pouze v období dešťů), která
ale časem změnila své koryto. Pouze skelety suchých domů jsou vzpomínkou na tu dobu.

Autor: Jarda Lhota / CK Adventura

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články