Oční léky z vraku lodi jsou staré 2 000 let. Jsou důkazem vyspělosti starověkého lékařství

Vědci nyní zkoumají pilulky, které se našly v 70. letech ve vraku lodi u italských břehů. Léky dokazují, že starověká medicína byla už tehdy byla na vysoké úrovni.

Oční léky z vraku lodi jsou staré 2 000 let. Jsou důkazem vyspělosti starověkého lékařství
Oční léky z vraku lodi jsou staré 2 000 let. Jsou důkazem vyspělosti starověkého lékařství
Zdroj: archiv

Vědci prozkoumali složení pilulek nalezených ve vraku lodi Relitto del Pozzino staré 2 000 let. Domnívají se, že šlo o lék používaný k léčbě očních infekcí. Jak vyplývá ze studie publikované v odborném časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, byla léčiva překvapivě dobře zachovaná. O objevu informoval server LiveScience.com.

Jiný poklad

Šlo o šest tabletek uložených v malé krabičce v lodi, kterou používali pravděpodobně Římané k obchodním cestám po Středomoří. Vrak pocházející z let 140 až 130 let př. n. l. se našel v roce 1974 na mořském dně u Toskánska. Jeho obsah byl podrobněji zkoumán v 80. a 90. letech, ale na rozbor tabletek v krabičce došlo až nyní. 

"Použili jsme velmi jemný skalpel, jímž jsme získali velmi malé částice a ty jsme analyzovali," řekla profesorka chemie z univerzity v Pise Maria Perla Colombiniová. Ve vzorcích byly obsaženy například rostlinné i živočišné tuky, borovicová pryskyřice a zinek. "Překvapilo mne, že jsme objevili tolik složek a že na to, jak dlouho byly pod vodou, zůstaly zakonzervovány," řekla Colombiniová.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pryskyřice byla používána pro své antibakteriální vlastnosti, mezi tuky byl olivový olej, který se ve starověku přidával do parfémů i léčiv. Ze složení tabletek chemici usuzují na to, že mohly být určeny k ošetření očí.
Analýza tabletek zřejmě pomůže osvětlit farmakologické postupy ze starověku a obsah léku svědčí o tom, že farmacie byla už tehdy na vysoké úrovni.

Náklad lodi zahrnoval i další medicínské předměty - železné nástroje nebo bronzovou nádobku. Ta se užívala při pouštění žilou nebo na horký vzduch ke zmírnění bolesti. Tyto nálezy pak odborníky ujišťují, že lékaři cestovali po moři vybaveni profesionálním náčiním.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články