Příroda zločiny z vášně nesoudí. Ani incest nebo prostituci

Blížící se květen je sice lásky čas, v přírodě však žádnou idylu nehledejte. Živočichové morálku neznají a často dělají věci, nad kterými by lidským zákonodárcům naskakovala husí kůže.

Příroda zločiny z vášně nesoudí. Ani incest nebo prostituci
Příroda zločiny z vášně nesoudí. Ani incest nebo prostituci
Zdroj: archiv

Dnes se podíváme na zvířecí sex z trochu netradiční perspektivy – očima právníka. Fakt, že by svědomitý soudce při klasifikaci nejrůznějších milostných snah živočichů musel prolistovat trestní zákoník odshora dolů, znamená jen jedno jediné: že máme se svými souputníky z živočišné říše společného víc, než by se mohlo na první pohled zdát.

Znásilnění 

Činů, které se v lidské společnosti dostávají na titulní strany novin, není v přírodě zrovna málo. Kačeři kachen divokých znásilňují nebohé kachny dokonce ve skupinách a při aktu se střídají. Někdy mohou vyčerpanou samici doslova utahat k smrti a odborníci zaznamenali případ, kdy se poslední z nich snažil ukojit své pudy na jejím bezvládném těle.

Podle platného trestního zákoníku by za to mohl dostat osmnáct let za mřížemi. Osamocené samice však znásilňují i gangy samců lachtanů hřivnatých a k pohlavnímu aktu nutí své něžné polovičky také naši blízcí příbuzní – orangutani či někteří makakové a lemuři. Pokusy dokázaly, že je pro samici znásilnění jednoznačně nevýhodné. Když si může partnera svobodně vybrat, vyhne se nejen riziku zranění, ale mívá i více potomků.

Sexuální nátlak 

Samičky samotářských včel pelonosek hluchavkových musejí podle některých výzkumů odrážet sexuchtivé ženichy až dvacetkrát za minutu. Když vědci pochytali všechny samečky v okolí, zvýšila se výkonnost samiček při sběru nektaru z květů dvojnásobně. Samičky ploštic bruslařek se někdy radši bez okolků spáří s prvním nápadníkem, aby se vyhnuly dorážení ostatních. Stejným „trestným činem“ je i skupinový sex ropuch, při kterém se několik samečků snaží uchvátit jedinou samičku.

Incest 

Styk s přímými příbuznými naše zákony postihují až třemi lety vězení kvůli možnému genetickému postižení dětí takových rodičů. Roztoči rodu Adactylidium si však s genetikou hlavu nelámou – samci oplodňují své sestry ještě v těle matky.

Úkladná vražda 

Jeden z nejtěžších zločinů oceněných dvaceti lety „natvrdo“ je běžný u mnoha tvorů. Napohled poetický zásnubní tanec štírů je ve skutečnosti způsobem, jak se samec snaží udržet z dosahu nebezpečný jedový bodec i klepeta své partnerky. Během milostného aktu končí život mnoha samců pavouků a kudlanek. Samičky světlušek dokonce kvůli vraždě podvádějí. Každý druh totiž láká partnery jinou sekvencí světelných signálů podobných Morseově abecedě. Některé svítící dámy však napodobují vzkazy jiných druhů a přilákané cizí samečky bez zaváhání žerou.

Omezování osobní svobody 

Sameček pavouka běžníka obecného svou hladovou vyvolenou pro jistotu připoutává k podkladu pavučinovými vlákny. Jako polehčující okolnost by mu však soud uznal, že se tím snaží předejít závažnějšímu zločinu – úkladné vraždě.

Prostituce 

U nás je trestná, jen když ohrožuje mravní výchovu dětí. Jinak si každý může dělat se svým tělem, co chce – stejně jako u živočichů. Právo první noci si proto šťavnatým a úhledně zabaleným soustem vykupují samci dravých much kroužilek či srpic. Tučňáci kroužkoví si stavějí hnízda z kamínků na pobřeží Antarktidy. Kamínků je však málo a těžko se ze zmrzlé země dobývají. Některé samičky proto „chodí za tvrdou měnu“ – osamocení samci jim platí kameny za možnost páření a jedna samice si tak údajně vydělala přes šedesát kamínků na stavbu hnízda.

Podvod 

Oklikou dosahují úspěchu mnozí živočichové. Někdy při tom dokonce myslí na vlastní obohacení. Někteří samečkové kroužilek nenosí samičkám zabalený úlovek, ale pouze nejedlý kamínek. Nač plýtvat chutnou potravou. Velcí samci žab lákají partnerky hlasovými výkony. V jejich okolí však mlčky posedávají menší žabáci, kteří zpěvákovi kradou nevěsty pod nosem.

Proč to všechno?

Příroda nezná morálku. Jediným platidlem evoluce je množství genů, a tedy i potomků každého jedince, kteří se objeví v následující generaci. Každý způsob, který jejich počet zvýší, má proto velkou šanci na úspěch. Někdy mají vedlejší rozmnožovací strategie doplňkový charakter či představují možnost uplatnění pro slabší jedince, jindy však můžou i převládnout. Samci některých druhů se podle nejnovějších studií mohou dokonce „rozhodnout“ – podle míry konkurence dokážou „vypnout“ geny pro tvorbu samčích zbraní či znaků a stát se tak malými nenápadnými podvodníky.

Samci ropuch obecných mohou při své hromadné snaze o spáření samici utopit – dospělé žáby se totiž musejí nadechovat vzduchu u hladiny, masa samčích těl však samičku k hladině nepustí.

 

Samci žab se snaží nalákat partnerku hlasitou zvukovou produkcí. Ani ti nejlepší však nemají stoprocentní šanci úspěchu – v jejich okolí se mohou tiše skrývat podvodníci (sdružený popisek pro dvě fotografie výše). 

Samec husy velké musí bedlivě hlídat své hnízdo, aby jeho družku neznásilnil některý z neukojených sousedů. Protože však sám také chodí na zálety, bude časem ohrožená i jeho partnerka.

Kachny divoké patřily dlouhou dobu mezi symboly partnerské věrnosti. Vědecká pozorování však odhalila jejich pravou tvář.

 

  

Samička vodní ploštice bruslařky se někdy raději spáří s prvním samcem, který je po ruce, aby se vyhnula obtěžování ostatních (sdružený popisek pro dvě fotografie výše).

Samička srpice čeká, až si její přízeň koupí některý z nápadníků. Protože však samečci chodí pro potravu přímo do pavoučích sítí, občas se jim riskovat nechce. Mají na zadečku lapací orgán, kterým si v případě potřeby neochotnou partnerku přidrží.

Výkalnice hnojní se páří na trusu kopytníků, který slouží jejich larvám za potravu. Samečkové však mohou při soubojích o právo první noci zatlačit samičku do kravince tak moc, že se v lepkavé hmotě zadusí.

Zásnubní tanec štírů je způsobem, jak se sameček chrání před smrtícími spády partnerky – a také ji navádí k balíčku spermií, který během námluv odložil na podklad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samci mandrilů zastrašují soky barevnou tváří a také podobně zbarvenými genitáliemi, které staví na odiv, když sedí s roztaženýma nohama na vyvýšeném místě. Podobné nutkání mají patrně i muži – také oni s oblibou sedí například v tramvaji s nohama od sebe.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články

Jsme na Facebooku

# VYBRANÁ VIDEA