Smrtící krvácivá horečka ještě není poražená, ale konečně máme vakcínu

Vědci zaznamenali první významnější úspěch v boji proti krvácivé horečce dengue, kterou přenášejí moskyti. Podařilo se jim vyvinout vakcínu, která dosahuje 30procentní úspěšnosti.

Smrtící krvácivá horečka ještě není poražená, ale konečně máme vakcínu
Smrtící krvácivá horečka ještě není poražená, ale konečně máme vakcínu
Zdroj: archiv

Očkovací látka francouzského farmaceutického koncernu Sanofi Pasteur byla v rámci takzvané druhé zkušební fáze otestována na více než 4000 nakažených dětech v Thajsku. Vzhledem k tomu, že výzkumníci doposud v hledání účinné protilátky tápali, je podle agentury AFP i třetinová úspěšnost velkým pokrokem.

Globální oteplování přenáší do moří nemoci z pevniny, tvrdí vědci

Naděje na jeho větší účinnost byla přitom vyšší při zjištění, že je 60procentní až 90procentní u sérotypů, tedy skupin mikroorganismů stejného druhu, DEN-1, DEN-3 a DEN-4. Viry typu DEN-2 ale naopak vůči látce projevily nezvyklou odolnost, která vědce překvapila a která si vynutí další výzkum, jenž by toto chování osvětlil.

Horečka dengue se vyskytuje zejména v tropických oblastech, ale dostala se i do Evropy poté, co ji tam zavlekl komár tygrovaný (Aedes albopictus), který je hlavním přenašečem viru způsobujícího tuto nemoc. Dengue se projevuje vysokou horečkou a také bolestmi hlavy a kloubů. Může se vyvinout až v krvácivou formu a následně vyústit v úmrtí nemocného.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je každý rok epidemií dengue postiženo 50 až 100 milionů lidí. V 2,5 procenta případů je nemoc smrtelná.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články