Střípky z Havaje: Aloha spirit aneb Co v Česku neznáme

Kauai je ostrov, kde si starousedlíci velmi zakládají na svém vystupování a chování k sobě navzájem, které nazývají Aloha spirit. Na dovolené vidí člověk vše tak trochu růžově, a tak při návštěvě Kauai hned nepostřehne, jak neskutečně milé je zdejší prostředí.

Střípky z Havaje: Aloha spirit aneb Co v Česku neznáme
Střípky z Havaje: Aloha spirit aneb Co v Česku neznáme
Zdroj: archiv

Svůj dům si nikdo nezamyká. Není před kým.

Před čtrnácti dny k nám zavítal Martin – syn majitele Foto Škoda – a trávil tu líbánky. Moc se jim líbilo, že je každý na procházce zdraví a že všichni místní lidé jsou neuvěřitelně milí. Kriminalita se tady vyskytuje jen minimálně. Vyprávěla jsem svým přátelům, že neznám ani jednoho souseda, který by zamykal dům, i když jede na pár dní stanovat.

Když jsme se sem přistěhovali, myslela jsem si, že jednoho rána někde v supermarketu přece jen musí někdo najet nákupním vozíkem na mé nohy, neomluvit se a ještě zavrčet – jako tomu bylo v Praze. Že potkám někoho, kdo se hádá, mračí se na ostatní i na sebe, křičí a nebo alespoň táhne své dítě netrpělivě za sebou. Ne – lidé se na sebe usmívají, až je to divné, a v prvních měsících jsem měla dojem, že zde každý dostává ráno pilulku na uklidnění, aby nebyl agresivní.

 

Aloha spirit není jen pozdrav

Skoro po dvou letech ale vidím, jak nakažlivé je toto vyrovnané chování. Jak příjemné je potkávat lidi na chodníku a nemíjet je očima, jednoduše se usmát a řící Hi. V Praze i na vesnici jsem zkoušela zdravit lidi v naší ulici, ale když párkrát nikdo neodpoví a ještě na vás kouká jako na mimozemšťana, tak vás to dříve nebo později omrzí, a někdy až bolí. Nemluvě o zážitcích ve veřejné dopravě.

Zde na Kauai se vám klidně stane, že k vám přijde úplně cizí osoba a otevře náruč doširoka, obejme vás a řekne, že jste krásná osoba a že vám přeje krásný den. Na začátku jsem se lekala a cítila se divně, ale nyní mám pocit, že mě takové projevy dodávají energii a celý den se pak usmívám, jako by mi někdo dal drogy.

Aloha se zde používá jako pozdrav, dá se přirovnat k našemu ahoj. Aloha znamená podle staré mytologie „stát tváří v tvář dechu boha“. Dříve za královny Liliuokalani nesměli Havajci toto slovo používat, pokud nebyli s tím druhým člověkem v harmonii. Dodnes platí, alespoň na Kauai, že široká komunita lidí se řídí pravidlem lásky k bližnímu, soucitem s ním a pohostinností – jednoduše Aloha spiritem.

Příběh, který se může stát jen na Havaji

Asi nejhezčím příkladem byl příběh jednoho našeho hosta z kavárny. Před týdnem jel ulicí ve vilové čtvrti, tam kde v blízkosti hor bydlíme i my. Právě se tam s rodinou nastěhoval a auto mu selhalo přímo před vjezdem do sousedovy garáže. Jako naschvál majitel domu chtěl z garáže vyjet a náš host očekával, že vznikne nepříjemná situace. Majitel domu ho politoval, odtáhl mu auto před jeho dům a půjčil mu na týden své, aby měl čas si v klidu koupit náhradní vůz. Bezplatně a aniž by ho kdy předtím viděl. Dnes se u nás setkali, aby si vyměnili klíče a auto. Pro Grega, místního chiropraktika, úplně normální věc a pro přistěhovalce z New Yorku neskutečný projev Aloha spiritu.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články