Superměsíc: dnes v noci bude tak velký, že si při něm budete moci číst noviny

V neděli 6. května v 5:35 nastane největší úplněk v letošním roce. Za dobrých podmínek bude tak světlá noc, že bude možné číst noviny, slibují astronomové.

Superměsíc: dnes v noci bude tak velký, že si při něm budete moci číst noviny
Superměsíc: dnes v noci bude tak velký, že si při něm budete moci číst noviny
Zdroj: archiv

Může se to zdát jako málo, ale na obloze je to pořádně vidět: Měsíc bude v noci ze dneška na zítřek o 14 procent větší než normálně. Rozdíl je to sice relativně drobný, ale protože je lidský mozek naučený za celý život vnímat Měsíc jako neměnný, bude se nám dnes náš satelit jevit jako obrovský. Bohužel výhled na Měsíc asi bude kazit zamračená obloha…

Pokud se vám dnes podaří vyfotit Měsíc a myslíte, že je to výjimečně podařený záběr, pošlete nám ji na adresu online@national-geographic.cz. Nejlepší fotografii odměníme!

Pouhé tři minuty před úplňkem se Měsíc přiblíží Zemi na 356 955 kilometrů. Nacházet se bude v souhvězdí Vah ve společnosti planety Saturn a hvězdy Spica. "Superměsíc" sice není žádný vědecký termín, ale označuje se tak stav, kdy Měsíc je nejblíže Zemi a současně je v úplňku.  

 

Měsíc obíhá kolem Země po eliptické dráze, takže se k ní pravidelně přibližuje a zase vzdaluje. Rozdíl ve vzdálenosti v přízemí a odzemí činí kolem 50 000 kilometrů. Úhlová velikost Měsíce se tím mění asi o 14 procent. 

Místo, v němž se Měsíc přiblíží Zemi na své oběžné dráze nejblíže, se nazývá perigeum - ve starší vědecké terminologii se také používal pojem "přízemí". Jeho opakem je apogeum, v němž je Měsíc od Země nejdále. Tím, že se Měsíc přiblíží Zemi o něco blíže než normálně, se zvýší jeho přitažlivá síla. Bude to možné pozorovat i na povrchu naší planety - například na výšce přílivu.

Další superměsíce tohoto roku

Velké přiblížení Měsíce v úplňku bude také 14. listopadu 2016, kdy projde jen 356.511 kilometrů od Země. Největší úplněk v tomto století pak nastane 6. prosince 2052 ve vzdálenosti 356.421 km od Země. Nejvíce se Měsíc k Zemi přibližuje na 356.410 kilometrů.

Ze soboty na neděli bude také vrcholit jeden z hlavních meteorických rojů roku Eta-Aquaridy, který je tvořen prachovými částicemi z chvostu Halleyovy komety. Meteory vylétají ze souhvězdí Vodnáře, které vychází nad obzor v druhé polovině noci. K ránu jich může za hodinu létat kolem osmi. Smůla je, že svit Měsíce v úplňku bude jejich pozorování rušit…

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články