Tajemství urzona kanadského odhaleno. Pomůže vylepšit lékařské nástroje

Severoamerický hlodavec podobající se dikobrazům bude pro vědce inspirací při vývoji modernějších lékařských nástrojů.

Tajemství urzona kanadského odhaleno. Pomůže vylepšit lékařské nástroje
Tajemství urzona kanadského odhaleno. Pomůže vylepšit lékařské nástroje
Zdroj: archiv

Urzon kanadský se často plete s dikobrazem - vzdáleně ho totiž připomíná. Ve skutečnosti ale patří každý do jiné čeledi a v mnohém se liší. Způsob sebeobrany pomocí ostnů (a to mají s dikobrazy podobné) je skutečně unikátní - na zádech si nesou až 30 000 ostnů. Každý měří 10 až 15 centimetrů.

Bizarní trpasličí dinosaurus měl upíří zuby, zobák a ostny jako dikobraz

Urzoní ostny jsou neskutečně ostré - velmi snadno projdou kůží do těla nepřátel - to by ještě nebylo tak výjimečné -, ale jejich hlavní "předností" je to, že nejdou vytáhnout. Mohou za to mikroskopické háčky, zjistili nyní vědci. Tyto zpětné výrůstky brání vytažení celého ostnu z rány, ale nikoli vstupu do tkáně. Při vytahování působí háčky jako miniaturní kotvy.

Setká-li se urzon s nepřítelem, obrátí se k němu zády, vztyčí ocasní ostny a začne couvat. Když tato první fáze na nepřítele nezapůsobí, nastává fáze 2. 

Ta je velmi bolestivá - zasáhne totiž protivníka svým ocasem, který je plný ostrých ostnů. Ty se snadno uvolní a zůstanou v ráně vězet - a to je začátek nepřítelova konce… V Americe bývají oběťmi psi, kteří urzona podceňují.

Tělo urzonů je pokryto dlouhými chlupy - hnědými s bílými konci. Svoji výzbroj nosí urzoni na svrchní části ocasu a také na hřbetě. Ostny jsou silné 1–5 milimetrů a s délkou 10 až 15 centimetrů vypadají impozantně - zvláště když je vystrašený urzon vztyčí -, ale dikobrazi, vzdálení afričtí příbuzní, je mají až třikrát delší. Ostny jsou duté. V minulosti tyto "jehly" používaly indiánské ženy jako materiál na zdobení oděvů a dalších předmětů, zejména na výšivky. 

Úvodní foto: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články