Už jen pět mutací dělí lidstvo od nové pandemie

Smrtící virus ptačí chřipky H5N1 byl poprvé objevena před 17 lety. Přestože virus je nebezpečný pro lidi, jeho šíření bylo omezeno přenos z ptačí krve. Vědci však nyní varují, že stačí jen pět mutací, aby se infekce začala snadnošířit mezi lidmi jako běžná chřipka.

Už jen pět mutací dělí lidstvo od nové pandemie
Už jen pět mutací dělí lidstvo od nové pandemie
Zdroj: archiv

H5N1 je na rozdíl od běžné chřipky natolik smrtící, že vědci zastavily i výzkum nemoci, protože podle The Los Angeles Times vznikla na vládní úrovni obava, že by mohl být upravený virus použit k biologickému útoku. Dosud bylo virem nakaženo přibližně 650 lidí a 60 % z nich ptačí chřipce podlehlo. 

Holandští vědci nyní zveřejnili informaci, že viru stačí jen pět mutací, aby se začal šířit obyčejným kašláním a kýcháním vzduchem. V takovém případě by hrozila globální pandemie. Pět mutací je ve světě virů poměrně málo, na druhou stranu vědci upozorňují, že je nejasné, zda k tomu může dojít mimo laboratoř.

"Neznamená to, že je pandemie H5N1 nyní pravděpodobnější, ale neměli bychom tuto možnost vylučovat," uvedl opatrně spoluautor studie, virolog Ron Fouchier z Erasmovy univerzity v Rotterdamu. 

Vědci použili při testování možností šíření viru a jeho mutování fretky, jejichž imunitní systém reaguje na infekci obdobně jako u lidí. Mutace se zrychlovala pokud byl podán postupně ve zrychleném tempu sérii zvířat. Nově nakažlivé viry nashromáždily devět a více mutací. Cílem bylo stanovit minimální počet mutací, než se virus začne šířit vzduchem.

Související články