VIDEO: Česko je varaní velmocí. V Zoo Praha se úspěšně vylíhlo osm vzácných draků

Rekordní šestá snůška varaní samice Aranky zařadila Prahu na první místo na celém světě. Chov varanů v Zoo Praha je opravdu unikátní. Proč?

Zdroj: Jan Kundera / NG

Z rekordní šesté snůšky varaní samice Aranky se vylíhlo všech osm mláďat varanů komodských. Všichni dráčci jsou v pořádku a těší se dobrému zdraví. Pražská zoo touto událostí překonala celosvětový primát washingtonské zoologické zahrady.

První drak se vylíhl poslední den v červenci a pak jej následovali další. Mláďata ale veřejnost hned tak neuvidí - zhruba jeden rok budou schována v odchovném teráriu v Pavilonu velkých želv. Na fotografie varanů starých několik dní se podívejte se do fotogalerie. 

Desetiletá samice Aranka nakladla vejce v lednu letošního roku. Vejce pak schovala na své oblíbené místo - musela svými drápy vyhrabat díru do písku a pak i do betonu (práce jí zabrala skoro celou noc - vyhrabala totiž tunel dlouhý asi metr a půl). Když to udělala poprvé, měli chovatelé co dělat, aby vajíčka našli. Chtěli po narození mláďatům vytvořit ideální podmínky pro vývin a umístit vajíčka na speciální místo, kde budou mít nejvhodnější teplotu a vlhkost, aby se vylíhlo co nejvíce zdravých mláďat. 

Podívejte se na video s malými draky přímo ze Zoo Praha. Povídali jsem si o nich s jejich chovatelem a kurátorem plazů, panem Petrem Velenským:

 

Matka i otec v jednom

V nejbližších dnech čekají malé draky genetické testy, které by měli prokázat, kdo je jejich otcem nebo spíš přesněji - zda nějakého vůbec mají. Varaní samice totiž mají jednu opravdu velmi zajímavou schopnost - umí se rozmnožovat a vůbec k tomu nepotřebují samce. Tato zázračná vlastnost byla u varanů objevena až v roce 2007, a tak ještě není dostatečně prozkoumána. Zatím je však jasné, že potomky tohoto tzv. partenogenetického rozmnožování jsou mláďata pouze samčího pohlaví. 

Ani rozmnožování ve volné přírodě není nijak jednoduché. Samci se svým samičkám dvoří a o jejich přízeň (velmi tvrdě a mnohdy i krvavě) bojují. V zajetí ale samci nemají tuto možnost a jsou  "nevybouření". Pak hrozí samičkám nebezpečí, protože samci jsou velmi agresivní a mohou je zranit, nebo dokonce zabít. A mimo jiné i právě toto chování komplikuje rozmnožování varanů v zajetí. 

Varan komodský (Varanus komodoensis) je největším ještěrem a největším jedovatým živočichem světa. Dorůstá do délky až tří metrů a může vážit až 100 kilogramů. Jde o jediného ještěřího predátora, který loví velkou kořist jako jeleny či prasata a je schopný ulovit i člověka. Žije na ostrově Komodo a několika přilehlých ostrovech v Indonésii, a to v počtu přibližně 5000 posledních jedinců (počet dospělých samic schopných páření se však odhaduje na necelých 600). Indonésie ho do okolních zemí vyváží pouze vzácně a jen jako oficiální státní dar.

Zub jako diamant

Malí varani těsně po vylíhnutí měří kolem 45 centimetrů a váží 100 gramů. Proces líhnutí je fascinující sám o sobě. 

Kurátor plazů Zoo Praha Petr Velenský popisuje tento fascinující proces takto: „Mládě nejprve podélně nařízne skořápku vejce takzvaným vaječným zubem – ostrou šupinkou, která na skořápku funguje podobně jako diamant na sklo. Poté vystrčí čenich a začne dýchat nozdrami, přičemž v této poloze setrvá bez hnutí nejméně 24 hodin. Odpojí krevní vlásečnice, jejichž pomocí dýchalo přes skořápku, a vtáhne do břicha nespotřebovaný žloutek. Ten mu v prvních dnech po vylíhnutí poslouží jako zdroj energie. Samotné opuštění vajíčka mláděti trvá pouhých několik vteřin.“

Proč Praha?

Varana komodského pražská zoologická zahrada poprvé rozmnožila poměrně nedávno - v roce 2007. Byla to doslova senzace. Aranka tenkrát vajíčka zahrabala a ošetřovatelé je dlouho nemohli najít a přemístit do líhně, kde by měla ideální podmínky. Od té doby Aranka snášela celkem šestkrát. Nikde jinde na světě s výjimkou rodné Indonésie se přitom varaní samice nerozmnožila více než třikrát. Zoo Praha je tedy bez nadsázky světovou varaní velmocí. Proč je naše zoologická zahrada tak úspěšná?

Zoo Praha v čele s kurátorem plazů, Petrem Velenským, moc dobře věděli o potížích, které chov varanů dosud provázel. A rozhodli se některé věci dělat trošku jinak. Především se zaměřili na zvýšení teploty ve varaním výběhu a instalovali infrazářiče, které podobně jako slunce v rodné Indonésii dokáže varany zahřát na vyšší teplotu.

Dalším problémem dosavadních chovů byl nedostatek pohybu a příliš mnoho stravy (i její složení nebylo ideální). V zoo se rozhodli výběh doplnit o vodní příkop a prostor vertikálně rozčlenit, a donutit tak tyto vzácné plazy ke šplhání a celkově větší aktivitě.

Varani se v zajetí většinou krmí v pravidelných intervalech drobnými živočichy. V Praze se však chovatelé inspirovali stravou varanů ve volné přírodě - dostávají jednou za 3-4 týdny polovinu mrtvé kozy nebo ovce včetně vnitřností, kůže nebo kostí. Tento způsob příjmu potravy (tzv. feast and fast, neboli hodokvas a půst) je podobný původnímu a přirozenému způsobu příjmu potravy a hlavně zvířata povzbuzuje k větší aktivitě.

Sledujte informace o dracích na www.zoopraha.cz/draci. Do ochrany varanů komodských se můžete zapojit zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS VARANFLORES na telefonní číslo 87 777. Přispějete tak 27 Kč na podporu strážců na ostrově Flores.

Související články