VIDEO: Pád, exploze, požár. Tak dopadl nejmodernější přistávací modul NASA

Velkým a působivým neúspěchem skončil první ostrý test přistávacího modulu Morpheus.

VIDEO: Pád, exploze, požár. Tak dopadl nejmodernější přistávací modul NASA
VIDEO: Pád, exploze, požár. Tak dopadl nejmodernější přistávací modul NASA
Zdroj: archiv

Zatímco svět žasl nad fenomenálním úspěchem sondy Curiosity na Marsu, zažila NASA velkou nehodu. Při testu sondy Morpheus došlo k selhání systému a robotský modul, který by měl jednou přistát na Měsíc, vybuchl. Na rozdíl od marsovského výzkumu však NASA nedopřála měsíčnímu selhání takovou publicitu.

Podívejte se na video spektakulárního neúspěchu:

Účelem projektu Morpheus je zkonstruovat robotickou sondu, která by mohla přistávat na povrchu Měsíce. Jde o robotický modul, jenž unese 500 kilogramů nákladu; navrhli a vyrobili jej v Johnsonově středisku NASA a v laboratořích Armadillo Aerospace nedaleko Dallasu. Třímetrová sonda váží asi 1100 kilogramů a měla být nadějí, díky níž jednou vznikne trvalá zákaldna na Měsíci.

Ekologický pohon 

Na sondě se pracovalo 2,5 roku; NASA přitom využila alternativní projekční přístupy a outsourcing, díky čemuž patří Morpheus k jedněm z nejlevnějších projektů svého druhu – zatím se za něj utratilo pouhých 7 milionů dolarů. A to přesto, že je vybaven špičkovými senzory na rozeznávání nerovností povrchu a inovativním systémem automatické navigace a kontroly letu. Revoluční je i pohonný systém: Morpheus by měl být částečně poháněn metanem, plynem, jenž by se dal získat teoreticky i na Marsu.

Prozatím znělo všechno kolem programu Morpheus víc než optimisticky, před týdnem modul absolvoval už 20. úspěšný test. První letový test se však pokazil. Ve vzduchu Morpheus (pojmenovaný podle řeckého boha spánku) vydržel pouhých 7 sekund; pak se nachýlil na stranu a zřítil se k zemi. Po explozi následoval požár, jenž většinu prototypu zničil. NASA zkoumá, co bylo příčinou neúspěchu, zatím zní oficiální stanovisko „chyba hardwaru, která zapříčinila nerovnováhu…“ Jediná pozitivní zpráva na konec zní - nikdo nebyl zraněn.

FOTO: NASA

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články