Vyzrál na jednu z největších infekčních nemocí. Edward Jenner, otec imunologie

Nebýt Edwarda Jennera, umíraly by miliony lidí na neštovice. Jeho výzkum stál na začátku boje, který lidstvo nakonec vyhrálo.

Vyzrál na jednu z největších infekčních nemocí. Edward Jenner, otec imunologie
Vyzrál na jednu z největších infekčních nemocí. Edward Jenner, otec imunologie
Zdroj: archiv

Nazývají ho otcem imunologie a jeho dílo zachránilo mnoho lidských životů. Edward Jenner zjistil, že látka se zárodky kravských neštovic učiní člověka imunním vůči pravým neboli černým neštovicím, a poprvé vyzkoušel vakcínu, která měla před neštovicemi chránit. Tento anglický venkovský lékař, který zemřel před 190 lety 26. ledna 1823, za své dlouholeté praxe vypozoroval, že dojičky krav, které onemocněly kravskými neštovicemi, už nedostaly neštovice pravé.

Jenner pracoval jako praktický lékař v Berkeley v hrabství Gloucestershire. Ze svých pozorování vyvodil, že kravské neštovice vytvářejí u lidí odolnost vůči černým neštovicím, obávanému a rozšířenému onemocnění, které většinou končilo smrtí. Když osmiletému Jamesi Phippsovi naočkoval v květnu 1796 hnis z puchýřku mladé dojičky infikované kravskými neštovicemi, chlapci se sice udělala podobná neštovice, ale vůči pravým se stal imunním.

Jenner poté použil tuto metodu ještě mnohokrát a v roce 1798 o svých výsledcích publikoval článek, ve kterém nazval svoji metodu vakcinací (z latinského slova vacca, česky kráva). Objevitel očkování se narodil 17. května 1749.

Prášek z rozdrcených strupů

Edward Jenner ale nebyl úplně prvním, kdo pracoval s podobnou myšlenkou. První očkování prováděli čínští lékaři proti pravým neštovicím. Používali tehdy prášek z rozdrcených strupů pravých neštovic, a to představovala obrovské riziko, že nemoc propukne naplno a ohrozí pacientovo zdraví. Podobně začali postupovat lékaři po celém světě. Například ji použila v roce 1721 Angličanka Lady Mary Wortley Montaguová, která ji převzala od Turků (v Turecku krátce žila). Anglická aristokratka a spisovatelka zásadně přispěla k tomu ,že se v Evropě začalo očkovat proti neštovicím.

Nicméně, nikdo nezpochybňuje, že metodu zásadně propracoval a vylepšil právě Jenner. Jeho zásadní přínos spočíval v tom, že používal k výrobě prášku nikoli pravé neštovice, ale kravské, které lidem způsobovaly jen poměrně lehké onemocnění.

Jeho poslání bylo uzavřeno jako jedno z největších medicínských úspěchů všech dob - 1. ledna 1979 Světová zdravotnická organizace potvrdila, že je celý svět je zcela zbaven neštovic. Lidem se tak podařilo porazit první z tzv. velkých infekčních nemocí. Byl to nevídaný úspěch, když si představíme, že jen během 20. století neštovice zabily 300–500 miliónů lidí.

Po uzavření vakcinačního programu není nová generace vůči této nemoci nijak imunní a virus může stále existovat v některých laboratořích, proto se v jeho souvislosti svět obává zneužití bioterorismem. V roce 2008 se navíc nákaza pravými neštovicemi objevila v americkém státě Maryland.

Slavný pokračovatel

Ve druhé polovině 19. století francouzský vědec Louis Pasteur, zakladatel imunologie a mikrobiologie, popsal teoretické základy imunizace, vypracoval základní postupy pro přípravu vakcín (a nějaké sám vyvinul). Byl prvním, kdo úspěšně naočkoval proti anthraxu (v roce 1870), a hlavně také dokázal účinnost imunizační metody. Roku 1885 provedl první úspěšné očkování člověka proti vzteklině.

Více se o práci Jennera můžete dozvědět v jeho muzeu.

 

Úvodní foto (karikatura z roku 1802 znázorňující Jennerse při vakcinaci - očkovaní se báli, že když dostanou vakcínu z kravských neštovic, začnou se sami kravám podobat…): Wikimedia

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články