Vzácná whisky z Antarktidy patřící slavnému polárníkovi se po letech zkoumání vrátila zpět

Stoletá whisky putovala na neúspěšnou antarktickou expedici s polárníkem Ernestem Shackletonem. Za sto let byla objevena a její cesta nabrala nový směr - vydala se do chemických laboratoří na Novém Zélandu a ve Skotsku. A nyní se vrátila zpět do svého "domova".

Vzácná whisky z Antarktidy patřící slavnému polárníkovi se po letech zkoumání vrátila zpět
Vzácná whisky z Antarktidy patřící slavnému polárníkovi se po letech zkoumání vrátila zpět
Zdroj: archiv

Tři lahve vzácné whisky z 19. století nalezené v roce 2010 v polárním přístřešku badatele Ernesta Shackletona se dnes vrátily na území Antarktidy. Nález whisky Mackinlay před třemi lety vzrušil svět, když polárníci ve skladu Shackletonovy antarktické základny objevili pět beden prastaré whisky a dvě bedny brandy. Novozélandský premiér John Key cenný objev v sobotu slavnostně vrátil šestému kontinentu.

Vesmírná whisky se začne vyrábět na ISS. Čistě k vědeckým účelům

S whisky na jižní pól

Badatel Shackleton pobýval na základně Cape Royds v roce 1907. Na lahvích je pečeť jeho vědecké expedice k jižnímu pólu, která ale byla nakonec neúspěšná. Shackleton na cestu objednal patnáct let starou whisky, takže byla vyrobena v předminulém století. 

Sir Ernest Henry Shackleton (15. února 1874 – 5. ledna 1922) byl polární badatel irského původu. Za zásluhy při vedení Britské antarktické expedice v letech 1907–1909 byl povýšen do šlechtického stavu. Jeho nejznámější expedicí byla však Královská transantarktická expedice, která proběhla v letech 1914–1916 na lodi Endurance, obecně známá jako Shackletonova expedice (angl. Imperial Trans-Antarctic Expedition). Jejím cílem bylo překonat napříč Antarktidu. 5. prosince 1914 vyplula expedice z Jižní Georgie. Loď Endurance nedlouho nato (18. ledna 1915) zamrzla ve Weddellově moři. Dvacetisedmičlenná posádka 25. října 1915 opustila zpola rozdrcenou loď s plánem pochodovat po ledu k 557 km vzdálenému Pauletovu ostrovu. Vybavení výsadku čítalo 3 čluny, 3 stany, sáně, psí spřežení, kamna, potraviny a nejnutnější oblečení. 21. listopadu 1915 se opuštěná loď definitivně potopila. Vlivem pohybu ledu museli trosečníci změnit cíl své cesty. 7. dubna 1916 spustili čluny a vydali se po moři ke Slonímu ostrovu. Kapitán Shackelton poté spolu s dalšími muži vyplul pro pomoc na ostrov Jižní Georgie odkud Endurance vyplula. Všichni byli zachráněni 30. srpna 1916. Od ztroskotání lodi Endurance byli trosečníci 10 měsíců vystaveni polárnímu počasí s teplotou klesající pod -20 °C a větry o rychlosti přes 110 km/h.

Jedna bedna skotské byla po nálezu dovezena na Nový Zéland, kde byla opatrně rozmražena. Dřevo bylo po dlouhém pobytu v teplotách nejméně minus 30 stupňů Celsia ztvrdlé na kost, ale zlatavý mok byl po otevření bedny tekutý.

Snímek lodi Endurance těsně před potopením. Zdroj: Wikipedia

Cenného nálezu se ujali experti firmy Whyte & Mackay, která dnes vlastní značku Mackinlay. V roce 2011 tři lahve zvláštním letadlem přepravili z novozélanského města Christchurch ke zkoumání do Skotska. Chtěli pomocí odebraných vzorků znovu získat recepturu nápoje, která se kdysi ztratila.

Pomocí jehly, která pronikla korkem, se skutečně podařilo vzorek odebrat a přesné složení zjistit. Výrobce pak mohl zájemcům nabídnout limitovanou edici 50 000 lahví vzácného nápoje. Později bylo rozhodnuto, že po vědeckých analýzách se lahve vrátí do jejich "historického úkrytu" v Antarktidě.

Cesta domů

V pátek dopravil tři lahve na Nový Zéland dopravní letoun americké armády. Premiér Key pak dnes skotskou osobně předal zástupcům Antarktické nadace v novozélandském polárním táboře na Rossově ostrově. Nejpozději v březnu budou lahve uloženy zpět na Shackletonovu polární základnu Cape Royds.

Ne všichni byli podle agentury AP z kroku novozélandského premiéra nadšeni. "Všichni jsme odolávali pokušení lahve otevřít a pořádně si přihnout," připustil na slavnostním ceremoniálu premiér. Antarktická nadace ale chce pietně svěřit nález místům, kde badatel Shackleton původně nápoj uschoval.

Ilustrační foto: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články