Ženy a děti první? Zapomeňte. Když se potopí loď, přežijí muži

Představa, že ženy a děti jsou z potápějící se lodi zachraňovány jako první, je mýtus. Uvedli to švédští vědci ve studii, v níž analyzovali 18 námořních katastrof. Z nich vyplynulo, že muži všeobecně zachraňují hlavně sami sebe.

Ženy a děti první? Zapomeňte. Když se potopí loď, přežijí muži
Ženy a děti první? Zapomeňte. Když se potopí loď, přežijí muži
Zdroj: archiv

Potopení Titaniku, z něhož se zachránilo 70 procent žen a dětí, ale jen 20 procent mužů, kteří byli na palubě, je vzácnou výjimkou z tohoto pravidla, uvádí studie zveřejněná v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Běžně ovšem kapitán a posádka mají snahu zachránit v první řadě sami sebe a z mužů, kteří jsou na palubě, obvykle přežije dvakrát víc než žen. Děti jsou pak na tom ještě hůře.

Titanic byl trpaslík. Srovnejte ho se současnými obry

Studie zpracovávala údaje z námořních katastrof v letech 1852 až 2011, které se týkaly 15 000 cestujících a členů posádky více než 30 různých národností. Analýza nezahrnula italskou výletní loď Costa Concordia, jejíž kapitán se letos v lednu dostal pod palbu kritiky, protože utekl z místa neštěstí ještě než bylo evakuováno všech 4 200 cestujících. Zahynulo 32 lidí.

Kapitáni ke dnu nechodí

Studie ale ukázala, že jeho chování nebylo nijak nezvyklé. Historická data dokazují, že členové posádky "mají vyšší úroveň přežití než cestující, a jen osm ze 16 kapitánů šlo ke dnu se svou lodí", uvedla studie. Při katastrofách, kde se kapitán ujal vedení, zburcoval cestující k opuštění lodi a nařídil posádce, že přednost budou mít ženy a děti, byl jejich osud lepší. To byl případ Titaniku, kde se dokonce objevily zprávy, že lodní důstojníci stříleli na kteréhokoli muže, který by se pokusil nařízení porušit.

Krom Titaniku průměrný počet zachráněných žen byl vyšší jen u jedné další studované katastrofy; potopení britské lodi Birkenhead, která šla ke dnu v Indickém oceánu v roce 1852. Podstatně méně žen než mužů přežilo v 11 katastrofách a u zbylých pěti studovaných nebyly k dispozici jasné důkazy o počtech. Když se vědci soustředili speciálně na britské lodě, zjistili, že ženy si neustále co do počtu přežitých vedly hůř než muži, přestože příkaz "ženy a děti první" byl na britských lodích vydáván častěji než na jiných plavidlech. "To kontrastuje s představou, že jsou britští muži galantnější než muži jiných národností," dodala studie autorů Mikaela Elindery a Oscara Erixsona z univerzity ve švédské Uppsale.

FOTO: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články