Vegetariánství není nuda. Přijďte se přesvědčit na Vyšehrad

Oslava jídla a pestrých vegetariánských chutí, ochutnávky živé kuchyně, přednášky o udržitelném životním stylu, inspirace a netradiční program pro děti i dospělé. To vše přinese již tradiční vegetariánský festival pro šest smyslů - Vegefest 2015. Jeho pátý ročník proběhne 26. – 27. září 2015 ve Starém Purkrabství na Vyšehradě.

Vegetariánské speciality.
Vegetariánské speciality.
Zdroj: www.vegetarianskyfestival.cz

Festival vznikl v roce 2011 se záměrem představit rozmanitost, možnosti a nové trendy současného vegetariánství a zdravého stravování. Po čtyřech ročnících se hlavní záměr festivalu ukotvil v potřebě šířit ideu rozvoje udržitelných a přirozených podmínek života na Zemi, v souladu s uvědomělým přístupem k přírodním zdrojům a jejich šetrnému využití.

Hlavním pilířem festivalu je gastronomická nabídka vegetariánských, veganských i vitariánských pokrmů, které se většinou připravují přímo na místě před očima návštěvníků. Součástí hlavního programu budou přednášky na témata s vegetariánskou problematikou a témata o udržitelném životním stylu a živé ukázky vaření s komentářem ve festivalovém „kulishowroomu".

Vegetariánské sushi

Doprovodný program potěší děti i dospělé. Program je tedy připraven nejen pro jednotlivce, ale pro celou rodinu. „Návštěvníci se mohou těšit na živé koncerty, kruhy zpívání a bubnování, cvičení a pohybové workshopy pod širým nebem, dětský koutek, divadlo pro děti, masážní stan a další. Letos se v programu objeví například Létající koberec, Ivan Jašek, Dalibor Neuwirt, Jayamantra, Michal Haman," popisuje Tereza Dlabalová, organizátorka festivalu.

Přines a odnes si dárek
Součástí festivalové scény bude letos nově i „Dařiště" (zajišťuje Hearth.net). Místo, kde můžete něco darovat nebo si něco vzít. „Dařiště" bude zaměřeno na výměnu receptů, vlastních výrobků (trvanlivé potraviny, domácí kosmetika a podobně) a kuchyňského náčiní.

Návštěvníci si mohou odpočinout v „houpacích sociálních sítích" s příběhem, které upletli vězni či mladí lidé bez domova. Součástí Vegefestu je nabídka festivalové tržnice, kde budete moci zakoupit sortiment potravinářského i jiného zboží z oblasti zdravého životního stylu.

3. a 4. ročník Vegefestu se konal na Vyšehradě.

„Hlavní novinkou 5. ročníku je přístup k odpadům. V letošním roce chceme v souladu s posláním festivalu zabránit vytvoření několika tun netříditelného odpadu a přiblížit se tak koncepci Zero Waste. Uzavřeli jsme spolupráci se společností Bio Planeta, která zajistí hromadně pro celý festival nádobí z kompostovatelného plastu a jeho likvidaci, a také likvidaci bio odpadu, a tuto skutečnost chceme v mediální kampani podpořit," říká Tereza Dlabalová.

Vegefest proběhne v sobotu 26. září od 11.00 – 19.00. Od 19.00 naváže Zelená party ve Starém purkrabství.
V neděli 27. září je program naplánován od 10 – 18.00.

Podrobnosti programu budou aktualizovány na www.vegetarianskyfestival.cz

SOUTĚŽ:
Rádi byste ochutnali některou z vegetariánských a veganských specialit? Odpovězte správně na naší soutěžní otázku a pět z vás získá dvě vstupenky na Vegefest.