Vyhrajte vstup na výstavu Historie stavebnice Merkur

Vzpomínáte si na populární stavebnici Merkur, která v minulém století ovládala české domácnosti? Sestavené modely vláčků, aut nebo jeřábů milovalo snad každé dítě. Chcete i vy znovuobjevit důmyslnost této originální české stavebnice, která se vyrábí více než sto let? V 2. patře Domu hraček Sparkys v Havířské ulici v Praze se otevřela historická expozice Merkur, která čítá přes 520 unikátních modelů, od funkčních kolotočů přes elektrické vláčky až po kousky datované k roku 1920. Součástí této rozsáhlé výstavy je dílna, kde si návštěvníci sami mohou modely sestavit.

Nápad spojit části kovovými šroubky a matičkami velikosti M3,5 přišel až v roce 1925, kdy zároveň vzniká i registrovaná známka Merkur pojmenovaná po antickém bohu řemesel.
Nápad spojit části kovovými šroubky a matičkami velikosti M3,5 přišel až v roce 1925, kdy zároveň vzniká i registrovaná známka Merkur pojmenovaná po antickém bohu řemesel.
Zdroj: Archiv

Svou dlouhou cestu plnou překážek zahájila stavebnice Merkur v Benátkách nad Jizerou už zkraje 20. století, tehdy pod firmou Inventor jako původní česká polytechnická stavebnice výrobce Jaroslava Vancla, kde se jednotlivé perforované díly spojovaly kovovými háčky. Nápad spojit části kovovými šroubky a matičkami velikosti M3,5 přišel až v roce 1925, kdy zároveň vzniká i registrovaná známka Merkur pojmenovaná po antickém bohu řemesel. Přechod na nový systém spojování také odstartoval vznik první malé stavebnice Merkur s novými, barevně lakovanými díly. Do počátku druhé světové války takto postupně vzniklo až 5 typů stavebnic v několika velikostech, než se celá výroba zastavila v souvislosti s válečným nedostatkem barevných kovů a po znárodnění firmy v roce 1948 se výroba načas zastavila úplně.

Po nešťastném období, kdy vzal výrobu do svých rukou Okresní průmyslový kombinát v Broumově a nahradil kovové dílky za plastové, se opět od roku 1955 začala stavebnice vyrábět pod ochrannou známkou Merkur v kovovém provedení. V následujících třiceti letech zažívala stavebnice obrovský rozmach a české děti se postupně mohly těšit ze 17 typů stavebnic v 7 různých velikostech a doplňujících stavebnic, stavebnic dopravních prostředků 
a stavebnic Merkur elektro. Roční produkce v té době dosáhla na téměř sedm milionů korun. Pár let po revoluci, v roce 1993, si továrnu zakoupila firma Cross s.r.o. pana Jaromíra Kříže, která postupně rozšiřuje portfolio stavebnic Merkur a propaguje jeho slávu až dodnes. Další historické zajímavosti se dozvíte na výstavě. 

O co hrajeme?

Pět z Vás můžete získat rodinné vstupné pro čtyři osoby. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a mít trochu štěstí. 

Tato soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami.