Zeď vzpomínek: Vyhrajte novou knihu držitele Pulitzerovy ceny

Může vás sbírka povídek vzít na více míst a seznámit s více lidmi než román? Po přečtení knihy Anthonyho Doerra Zeď vzpomínek může čtenář na tuto otázku odpovědět kladně. Jeden z nejtalentovanějších a nejúspěšnějších amerických autorů současnosti v ní zavede čtenáře nejen na čtyři světadíly, ale také do světa své fantazie, v němž literární postavy působí jako skuteční lidé.

Každá z povídek v knize Zeď vzpomínek je připomínkou nádhery života – tajemné krásy semínek, zkamenělin, jesetera, mraků, vysílaček, listí, zkrátka nesmírného bohatství našeho světa.
Každá z povídek v knize Zeď vzpomínek je připomínkou nádhery života – tajemné krásy semínek, zkamenělin, jesetera, mraků, vysílaček, listí, zkrátka nesmírného bohatství našeho světa.
Zdroj: Shutterstock

Zvláštní a krásná kniha… Doerr píše o velkých tématech, nevypočitatelných okolnostech i velkých metafyzických hrozbách. A nebojí se toho. Proslulý autor se zabývá vzpomínkami, které představují zdroj smyslu i soudržnosti našich životů a křehké propojení mezi námi a ostatními. Každou hodinu zmizí ze světa nekonečné množství vzpomínek. Paralelně s tím však další a další děti poznávají své okolí, zahánějí temnotu, vytvářejí nové vzpomínky, a znovu tak budují svět.

Kniha bývá považována za vrchol autorovy dosavadní tvorby. Úvodní příběh získal ocenění National Magazine Award v kategorii krásné literatury, druhá povídka byla označena za „mistrovské dílo vynikajícího pozorovatele a ukázku intuitivního smyslu pro poetiku," čtvrtá povídka dostala Cenu O. Henryho a za pátou povídku autor obdržel cenu The Pushcart za rok 2011.

V úchvatné titulní povídce se mladý chlapec z JAR zmocní tajemství jedné staré ženy, úlomku minulosti, který má moc změnit mu život. V Řece Nemunas se dospívající osiřelá dívka stěhuje z Kansasu do Litvy a objevuje svět, v němž se mýty stávají skutečností. Povídka nazvaná Vesnice 113, za niž autor získal ocenění O'Henry Prize, vypráví o budování přehrady Tři soutěsky a staré semenářce, která hlídá dějiny vesnice určené k zaplavení. A v příběhu Život po životě pronásledují ženu, jež přežila holocaust, přízraky jejích německých kamarádek z dětství, ona však nachází útěchu v něžné péči svého vnuka.

Zeď vzpomínek z originálu Memory Wall přeložil do češtiny skvělý Jakub Kalina, stejně jako Doerrův předchozí titul Jsou světla, která nevidíme.

ANTHONY DOERR (* 1973)
Jeden z nejúspěšnějších současných amerických spisovatelů se narodil a vyrostl v Clevelandu v Ohiu. Vystudoval historii a začal publikovat v časopisech. Krátce žil a pracoval v Africe a na Novém Zélandu, kde získal inspiraci pro svá díla. První povídky vydal knižně v roce 2002 pod názvem Shell Collector. Následoval román About Grace, sbírka povídek Memory Wall a rovněž jeho paměti Four Seasons in Rome. V roce 2007 jej britský literární magazín Granta zařadil mezi 21 nejvýznamnějších mladých amerických spisovatelů. Získal mnohá ocenění, například prestižní americké a světové ceny The Story Prize či Sunday Times EFG Short Story Award. Na svém zatím nejlepším díle, Jsou světla, která nevidíme (All the Light We Cannot See), pracoval deset let. Po vydání v květnu 2014 vzbudila kniha velkou pozornost jak ze strany kritiků, tak čtenářů. Záhy se stala bestsellerem, na žebříčku New York Times se udržela 58 týdnů a stala se jednou z deseti nejprodávanějších knih roku. Byla nominována na cenu National Book Award, získala medaili Andrewa Carnegieho za beletrii a mnohá další ocenění, zvláště pak to nejvýznamnější, Pulitzerovu cenu za rok 2015.
Anthony Doerr žije se ženou a dvěma syny v Boise, Idaho.

Anthony Doerr získal za svou předchozí knihu Jsou světla, která nevidíme Pulitzerovu cenu.

O co hrajeme?

Pět z vás získá knihu Zeď vzpomínek. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a mít trochu štěstí. Správnou odpověď naleznete na stránkách nakladatelství www.mobaknihy.cz.

Tato soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami. Pravidla soutěže najdete zde