VIDEO: Orel skalní nad mongolskou stepí

Mongolská step je domovem velkých i malých dravců. Seznamte se orly, divokými ježky v seriálu "Tajný život dravců" z něhož je tato ukázka.

Orel skalní (Aquila chrysaetos) je jedním z největších dravců, kteří se vyskytují i v České republice. Dospělí jedinci mají až půlmetrové tělo a křídla s rozpětím přes dva metry. 

Hnědé peří dostává na temeni zlatý nádech, a proto nese například v angličtině jméno "zlatý orel". Vyznačuje se výborným zrakem. Při hledání potravy se vznáší ve velké výšce a bedlivě prohlíží terén pod sebou. Ve vzduchu se pohybuje průměrnou rychlostí 50 km/h, ale dokáže letět i 120 km/h a při letu střemhlav dosahuje rychlosti až 300 km/h.

Ulovenou kořist většinou vynese na vyvýšené místo. Silným zobákem ji poté rozporcuje a natrhá na menší kousky, které konzumuje. Velice často loví v párech, přičemž využívá vzájemné spolupráce. Jeho potravou se nejčastěji stávají svišti, zajíci, myši, lasice, lišky, mladí jeleni, občas i malí až středně velcí ptáci. Během zimního období, kdy je nedostatek potravy, se často přiživuje i mršinami.

(Informace převzaty z Wikipedie.org)

Související články

Jsme na Facebooku

Večer v TV

Celý program

REKLAMA

Nejčtenější články

Přihlášení k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a neuniknou vám žádné novinky z webu i časopisu National Geographic.