VIDEO: To je síla! 10 447 tanečníků v akci

V severním cípu ostrova Sumatra se na jednom místě objevil rekordní počet mužů. Společným tancem se rozhodli upozornit na ohrožený národní park Gunung Leuser, ve kterém žijí vzácná zvířata.

Zdroj: Profimedia.cz

Saman neboli tanec tisíce rukou je jedním z nejoblíbenějších tanců v Indonésii. Vyznačuje se rychlým rytmem a společnou synchronizací mnoha tanečníků. V listopadu 2011 se jej UNESCO rozhodlo přidat na svůj seznam jako mistrovské dílo a nehmatatelné dědictví lidskosti, které potřebuje naléhavou ochranu.

Zdroj: Youtube

Saman předvedly v provincii Aceh stovky mužů, převážně z etnické homosexuální komunity. Cílem jejich vystoupení byla potřeba upozornit na důležitost ochrany národního parku Gunung Leuser, kde mají domov vzácní tygři sumaterští a sloni sumaterští. Vzhledem k rozšiřování palmových plantáží jsou zvířata v ohrožení kvůli pytláctví a ničení deštného pralesa.

Zdroj: Profimedia.czMasový tanec, během něhož si muži tleskají rukama na ramena a pohybují se stále v rychlejším tempu, přilákal tisíce diváků. Shromáždili se na otevřeném poli v provincii Gayo Lues. Nadšeně sledovali a poslouchali poselství písně.
 
"Za starých časů byly texty obvykle o šíření islámského učení. Dnes se text může upravovat, aby bylo možné jeho prostřednictvím poslat konkrétní zprávu," řekl ředitel místní pobočky cestovního ruchu Syafruddin.
 
"Výkon mě velmi zaujal. Tanečníci byli skvěle synchronizovaní. Když jsem je viděla, byla jsem hrdá, že jsem stejně jako oni z Indonésie. Neuvěřitelný zážitek,“ přiznala Sarah z Jakarty.

Mohlo by vás zajímat: