XB-1: Z Londýna do New Yorku za 3,5 hodiny

Supersonický letoun XB-1 zvládne cestu mezi Anglií a Amerikou za polovinu času, než je tomu dnes. Nejrychlejší civilní letadlo je v současné době ve výstavbě. Na příští rok se plánuje testování a letenky by měly být v prodeji do deseti let. VIDEO v článku.

XB-1 je momentálně ve výstavbě v hangáru u letiště Centennial, jižně od Denveru. První zkušební let se plánuje na příští rok.
XB-1 je momentálně ve výstavbě v hangáru u letiště Centennial, jižně od Denveru. První zkušební let se plánuje na příští rok.
Zdroj: Boom Technology/Profimedia.cz

Tým odborníků z Boom Technology získal další finanční prostředky, a tak může pokračovat na vývoji a vzniku nejrychlejšího civilního letadla. „Dostali jsem 33 milionů dolarů, což by mělo být dost na vytvoření prototypu letounu XB-1," řekl Blake Scholl, ředitel a zakladatel Boom Technology.

Supersonický letoun XB-1, jehož celkové náklady se odhadují přes jednu miliardu dolarů, dostal přezdívku „Baby Boom". V porovnání s ostatními letadly je o třetinu menší (s délkou 21 m a rozpětím křídel 5 m) s kapacitou čtyřicet cestujících. Sedadla mají být rozmístěna stejně jako v business třídě a cena letenky by měla být srovnatelná.Zdroj: Boom Technology/Profimedia.czNa vývoji se podílí zkušení technici, kosmonauti a inženýři z Anglie a Francie. „Nyní máme všechny potřebné díly, správný materiál, technologii, dodavatele i kapitál. Je tedy čas začít přepisovat rychlostní rekordy," říká Blake Scholl.

Zdroj: Youtube

Stejně jako nadzvukový Concorde bude letoun XB-1 létat výš než klasická letadla, a to někde v hladinách nad 60 000 ft (nad 18 000 m), čehož si prý ale cestující ani nevšimnou. S rychlostí 2335 km/hod. a doletem 1852 km se tak nadzvukové letouny vrátí zpátky do hry.

Mohlo by vás zajímat: