Žraločí ráj se na Kokosovém ostrově proměnil v peklo. Můžeme mu zabránit?

Kokosové ostrovy by se měly jmenovat spíše Žraločí. Oceán omývající jejich břehy patří k místům, kde žije nejvíce těchto predátorů. Právě tady ale začali svůj boj prohrávat. Kvůli ploutvím.

Žraloci zdejší vody znají jako vody bohaté na potravu ,a jsou tak důležitou zastávkou při jejich putování oceány. A to se jim stalo osudným - rybáři si všimli, jak jsou místní vody plné žraloků a vzali je útokem. 

Kokosový ostrov leží v Pacifiku asi několik set kilometrů od pobřeží Kostariky. Administrativně je součástí provincie Puntarenas. Jediné lidské osídlení ostrova je stanice Guardaparques Wafer, která se nachází na severu ostrova v zátoce Bahía Wafer. Plavba lodí na ostrov z kostarické pevniny trvá přibližně 36 hodin. Celý ostrov spolu s okolním mořem je součástí Národního parku Kokosový ostrov. 

Řezání zaživa

Ilegální rybolov v okolních vodách Kokosového ostrova je asi největší problém - týká se nejen žraloků, ale i tuňáků a dalších mořských živočichů. Vzrůstající poptávka ohrožuje místní křehký ekosystém.

A jedním z nejpalčivějších problémů je poptávka po žraločí polévce, která se vaří z ploutví. Tento těžko pochopitelný trend spustil nevídané peklo - alespoň v tamějších širých vodách. Než si však v nějaké asijské restauraci poručíte polévku ze žraločích ploutví, na chvíli se zamyslete, zda to za to stojí. 

Je považována za vybranou pochoutku už staletí. V současné době na to doplatí ročně miliony žraloků. A co je na ní tak zázračného? Údajně posiluje orgány, působí jako afrodiziakum a bojuje proti stárnutí organismu. A měla by bránit vzniku rakoviny. Nikdo to však dosud vědecky nepotvrdil. 

Proč musíme chránit oceány? Jak jejich záchrana může ovlivnit naše životy?

Rybolov kvůli ploutvím neprobíhá zrovna etickým způsobem - rybáři odseknou živému žralokovi ploutve a žraločí torzo (stále živého živočicha) hodí zpět do moře, kde se mořský predátor po několika hodinách udusí nebo jej ve větších hloubkách roztrhají jiní predátoři. 

Z lodí pak ploutve (po vysušení) putují na talíře luxusních i méně luxusních restaurací v Hongkongu, Japonsku, Číně a jinde v Asii. A tam už se odehrává jiný příběh - většina strávníků o tom, co předcházelo vzniku polívky, ani netuší. Jde však o velký byznys - kilogram sušených ploutví stojí několik set dolarů. V některých zemích je tzv. finning (odřezávání ploutví ze živých žraloků) nezákonný, ale efektivní potírání se zatím příliš nedaří.

Kostarická vláda je obviňována z pasivity, a někteří ji dokonce viní ze spojení s ilegálním obchodem. Budoucnost je velmi nejistí - efektivní hlídání vod v koordinaci s propracovanějším právním systémem zatím příliš nefunguje. Stále dokola se ukazuje, že ilegální rybolov se provozuje v obrovských měřítkách a za pomoci velmi vyspělé techniky.

Podívejte se, jak nelítostně se dokáže člověk ke žralokům chovat (pozor, video obsahuje kruté záběry):

Špičková technika k zabíjení

Rybářské lodě si rozhodně nepředstavujte jako pohupující se bárky s jedním rybářem uprostřed moře. Jejich vybavení je technologicky na špičkové úrovni. Rybáři mají k dispozici nejmodernějšími sonary a GPS navigace je naprostým základem. Při hledání ryb se používají také letadla, která dokážou shora vysledovat hejna tuňáků a jiných ryb. A současné sítě jsou obrovské. A některé "umí" lovit nejen ryby, ale ničit korálové útesy a všechno, co jim přijde do cesty. 

Pristine Seas: Volání o pomoc

V roce 2009 se vyrazil na Kokosový ostrov mořský ekolog National Geographic Society Enric Sala a průzkumnice Sylvia Earleová spolu s týmem předních mořských biologů ze Střední Ameriky. Společně si dali za cíl prozkoumat zdejší oceán a zmapovat jeho roli v rámci světového ekosystému, a především se zasadit o to, aby byly tyto vody chráněny. 

Misi Pristine Seas zaštiťuje společnost National Geographic a spolu usilují usilují o vytvoření chráněných oblastí na území oceánů. Vzniká tak šance, že se oceán podaří zachránit.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články

Jsme na Facebooku

Večer v TV

Celý program

Přihlášení k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a neuniknou vám žádné novinky z webu i časopisu National Geographic.