Výzva (nejen) pro dobrodruhy: Vydejte se na západ s National Geographic!

V květnovém a červnovém čísle jsme vám představili naši letní hru, během níž by se zástupci české redakce NG rádi setkali s vámi, našimi věrnými čtenáři. Čas prvního setkání se blíží, nejdelší den v roce nastane již v neděli, 21. června, jediné, co jsme vám napověděli jen v náznaku, je místo. Pomocná informace přitom zněla: na místě, kde se každý den se sluncem rozloučíte jako poslední v Česku.

Vydejte se s námi do odlehlých koutů naší vlasti.
Vydejte se s námi do odlehlých koutů naší vlasti.
Zdroj: Archiv

Pokud vás napadlo, že to bude zřejmě na nejzápadnějším geografickém bodě naší země, máte samozřejmě pravdu. Právě tam se s námi můžete v uvedený den mezi 14 a 16 hodinou setkat.

Protože jde o místo poněkud odlehlé – ostatně chtěli bychom vás motivovat k návštěvě takových koutů naší republiky, které se běžně nenavštěvují – přijměte několik málo rad, jež by vám putování za námi mohly ulehčit.

  • Pokud zvolíte veřejnou dopravu, výchozím bodem bude samozřejmě naše nejzápadnější město Aš. Odtud lze vlakem (odjezd ve 14.50) dojet za deset minut do stanice Štítary a přímo tady se napojit na teprve nedávno vyznačenou zelenou turistickou značku, která vás pro zhruba šesti kilometrech dovede do cíle (zpátky jede vlak ze Štítar do Aše v 17.10). 
  • Pokud budete mít svůj dopravní prostředek, z Aše se držte směrem na Krásnou. Tam začíná již zmíněná zelená značka, která vede po (stále ještě) asfaltové cestě směrem ke státní hranici. Cestou minete někdejší sídlo roty pohraniční stráže – ostatně se už budete pohybovat v místech, jejichž návštěva by byla v době nedávno minulé zcela nemyslitelná – a po krátké chvíli zmizí i asfalt a následovat bude už jen polní cesta. Tou se dostanete až k pomníku bývalé vesnice Újezd, jež v těchto místech kdysi stála. U pomníku v otevřené krajině najdete svůj záchytný bod – redakční vůz v barvách National Geographic a někoho z nás, kdo vám pomůže s další navigací, ale i kvízem pro zvídavé přímo na místě. Dozvíte se řadu zajímavých věcí a cestou se můžete dostat až na úplný konec republiky, na němž vás bude čekat šéfredaktor Tomáš Tureček. Ten podobná místa navštěvuje velmi rád, takže si s ním o cestování po odlehlých lokalitách můžete v klidu popovídat.
Poznávejte Česko s šéfredaktorem National Geographic!

Pro prvních sto dobrodruhů je připravena pozornost od National Geographic. Odnesete si památeční kartu, triko a visačku na kufr. Každý z vás si bude moci prolézt náš „expediční teréňák". Pro děti prvních příchozích bude také připraveno malé osvěžení.

Ještě malé upozornění: pokud by byl nezpevněný úsek cesty v závěrečné části rozmoklý, raději nezkoušejte rádoby terénní jízdu, pokud přijedete běžným osobním vozem. Raději zaparkujte v místech, kde končí asfalt (zhruba dva až tři kilometry za Štítary) a zbytek dojděte. Na asistenční služby zde těžko narazíte. Leda, že by vám nevadilo počkat si, až se budeme z akce vracet domů a na vlastní oči se přesvědčit, jako sílu má naviják našeho redakčního off-roadu