Po stopách naší vlasti: Hranická propast

Ani poslední setkání v rámci naší letní soutěže si mnozí z vás nenechali ujít. Tím spíše, že šlo vyloženě o cestovatelský bonbónek - Hranickou propast. Zní to možná neuvěřitelně, ale zde, uprostřed polí střední Moravy, v hustě obydlené oblasti, se totiž nachází světový přírodní unikát, pravděpodobně nejhlubší zatopená propast na světě (překonává ji jen italská propast Pozzo del Merro s hloubkou 392 metrů), kterou se až do dnešních dnů stále nepodařilo přesně změřit, přitom už ji zmiňoval ve svých spisech i Jan Ámos Komenský!

Zdroj: Archiv

O tom všem jsme si povídali při setkání redakce s vámi, našimi čtenáři. Součástí debaty byla také krátká exkurze do samotné propasti - respektive první třetiny její suché části. Propast je totiž z bezpečnostních důvodů ohrazená, pohyb v jejích spodnějších patrech je náročný, vyhrazený jen pro speleology s vybavením.

Ovšem tzv. Jezírko, pod jehož hladinou se teprve otevírá unikátní podzemní svět, jsme měli možnost alespoň na dálku vidět. Podzemí už řadu let prozkoumávají speleopotápěči z organizace ZO ČSS 7-02 Hranický kras Olomouc za pomoci polských kolegů. Zatím nejhlouběji se dostal Krzysztof Starnawski, když teprve před několika dny sestoupil do hloubky 240 metrů a objevil další dosud neznámé prostory. Také se mu před časem podařilo spustit sondu až do hloubky 384 metrů. Díky grantu National Geographic Society však průzkum nadále pokračuje a dá se očekávat, že i tento rekord v nadcházejících měsících padne. Odborníci totiž odhadují, že propast by mohla dosahovat i hloubky přes 700 metrů!