Autor: Tomáš Beránek

Redaktor Deníku, který mapuje aktuální dění na Vysočině.

Články autora

Ilustrační foto
Že svítí lampy i ve dne v Pelhřimově? Rozhodně se tak nestává z toho důvodu, že by Technické služby města Pelhřimova zapomněly zhasnout a plýtvaly elektrickou energií. Důvod je jiný. „Standardní zapínání a vypínání lamp pouličního osvětlení je řízeno automaticky pomocí stmívacích senzorů. Důvodem, proč se občas rozsvěcí i ve dne je to, že hledáme či už opravujeme poruchu,“ vyvrátil argumentaci v častých diskusích na sociálních sítích Vojtěch Adamovský, vedoucí správy a investic technických služeb.

Proč občas svítí v Pelhřimově lampy i ve dne? Hledají závadu

Pelhřimovsko
Řidiči se mohou projet po dokončeném obchvatu u Lukavce.
/FOTO/ Loni v březnu se začalo stavět, letos na konci srpna je hotovo. Obchvat Lukavce na Pelhřimovsku, o kterém psal Deník již v minulosti, je konečně hotový. Investice za 312 milionů korun i s DPH zklidní dopravu v městysi a řidičům usnadní cestu na hranici se Středočeským krajem a k dálnici D1. Po nové silnici se jezdí od úterý 30. srpna, kdy byla během dne puštěna do provozu.
4 fotografie

Řidiči se mohou projet po dokončeném obchvatu u Lukavce. Podívejte se

Pelhřimovsko
Bývalý hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.
Sedávají spolu u rodinného stolu, sdílí stejné jméno i profesi ortopeda. Přesto budou v podzimních komunálních volbách kandidovat otec a syn proti sobě. Jiří Běhounek starší kandiduje z prvního místa za ČSSD v uskupení Za zdravý Pelhřimov, tvořeném kromě sociální demokracie ještě nezávislými kandidáty. Syn Jiří Běhounek mladší vede z prvního místa Místní hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst, za které kandidoval už i před čtyřmi lety.
5 fotografií

Komunální volby na Pelhřimovsku: otec versus syn, ale i bývalý starosta

Komunální volby 2022
Martin Jan Stránský při diskusi.
/ROZHOVOR/ Narodil se v Americe, jeho rodina má kořeny v Habrech a Golčově Jeníkově. Nyní žije v Hněvkovicích a je úspěšným neurochirurgem. Jeho pradědou byl zakladatel Lidových novin Adolf Stránský. Ve svém nabitém rozvrhu však stíhá i relaxovat, již několik let pěstuje víno. O své minulosti, ale i o tom, jak se dostal k pěstování vína se Martin Jan Stránský rozpovídal v rozhovoru pro Deník.
17 fotografií

Při revoluci překládal Havla do angličtiny, teď pěstuje víno na Vysočině

Z okolí
Do poslední etapy se přehouply práce na průtahu Jemnicí.
/FOTO/ I dále pokračují práce na rekonstrukci komunikace v průtahu Jemnicí. Aktuálně se posunuly do své čtvrté a poslední etapy, a nyní se pracuje v ulici Velká Brána od Penny marketu ke křižovatce s ulicí Úvoz a v ulicí Na Podolí po křižovatku ulic Na Podolí - 28. října – Červenomlýnská. „Uvedená křižovatka bude uzavřena pravděpodobně do soboty dvacátého sedmého srpna, ale to vše v závislosti na počasí,“ informovala mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Práce na průtahu Jemnicí pokračují, blíží se ale ke konci

Třebíčsko
Uhelné sklady v Jihlavě
/INFOGRAFIKA/ Uhlí jde na dračku. Sklady často vše, co dovezou, rovnou i prodají. Zájem ze strany zákazníků je obrovský. Někteří nakupují proto, aby ušetřili, jiní třeba i z obav, co bude, až přijde zima. To vše se projevuje i na zásobách uhelných skladů. Poslední zbytky vyškrabují například v Třebíčských uhelných skladech. „Uhlí příliš není, je to špatný, jenom u nás na skladu v Jaroměřicích - Popovicích ještě nějaké malé zásoby máme, jinak vůbec,“ řekl jednatel Vratislav Pipal.
6 fotografií

Z uhelných skladů v Humpolci vyškrabují zbytky, problém je i zásobování

Pelhřimovsko
Policisté dopadli dva muže, kteří ukradli až padesát tun obilí.
/FOTO/ Velmi neobvyklé zboží se stalo předmětem zájmu zlodějů, které teď dopadli jihlavští policisté. Muži ukradli v několika případech z areálu společnosti uskladněnou řepku a pšenici, celkem přes padesát tun. „Škoda, která vznikla, se vyšplhala k téměř milionu korun. Oba podezřelé muže kriminalisté zadrželi a byli obviněni ze spáchání trestného činu. Hrozí jim až pětiletý pobyt za mřížemi,“ informovala policejní mluvčí Jana Kroutilová.
2 fotografie

Krádež za milion: zloději na Jihlavsku ukradli přes padesát tun obilí

Zločiny a soudy
Město v Pacově připravilo projekt, jehož obsahem bude i pumptracková dráha.
Nové sportovní vyžití bude k dispozici pro obyvatele Pacova a to konkrétně vedle areálu Základní školy Za Branou. Město totiž přišlo s projektem „Sportovní park u základní školy. „Jeho obsahem je pumptracková dráha s asfaltovým povrchem, pumptrack pro začátečníky, také dráha pro cyklistické dovednosti a procvičování rovnováhy na kole, venkovní workout s různými doplňky jako například hrazdy, bradla, nebo kruhy a samozřejmě relaxační zóna v podobě krytého sezení s možností parkování kol,“ vyjmenoval pacovský starosta Tomáš Kocour.
2 fotografie

Park u základní školy v Pacově zkrášlí pumptracková dráha

Pelhřimovsko
Opravy na kapličce se zaměřily především na vlhké zdi.
Září novotou. To se dá říct o kapličce ve Skrýšově, která zase slouží veřejnosti. V neděli 24. července se v ní uskutečnila první mše svatá. Že má kaplička pro obec nejen duchovní význam, zmínila předsedkyně osadního výboru Alena Koutníková. „Jsem ráda, že kaplička bude fungovat a že se tu budeme scházet při našich akcích,“ uvedla mimo jiné ještě před obřadem.
6 fotografií

Září novotou. Skrýšovská kaplička je čerstvě opravená. Podívejte se

Pelhřimovsko
Jaroslav Kosina z jihomoravských Mikulčic sbírá čtyřlístky. Má jich rekordní množství.
/FOTO/ Dvacet tisíc a šestatřicet k tomu. Tolik kusů čítá kolekce čtyř a více lístků, kterou představil sběratel Jaroslav Kosina z jihomoravských Mikulčic představil v Pelhřimově. Ve spolupráci s pelhřimovským Muzeem rekordů a kuriozit z ní vytvořil v zahradě muzea padesát šest metrů dlouhou stezku štěstí lemovanou tisíci a tisíci výhradně čtyřlístků.
5 fotografií

Padesát šest metrů štěstí: v Pelhřimově představili rekordní stezku z čtyřlístků

Pelhřimovsko
Jaroslav Kosina z jihomoravských Mikulčic sbírá čtyřlístky. Má jich rekordní množství.
/FOTO/ Dvacet tisíc a šestatřicet k tomu. Tolik kusů čítá kolekce čtyř a více lístků, kterou představil sběratel Jaroslav Kosina z jihomoravských Mikulčic představil v Pelhřimově. Ve spolupráci s pelhřimovským Muzeem rekordů a kuriozit z ní vytvořil v zahradě muzea padesát šest metrů dlouhou stezku štěstí lemovanou tisíci a tisíci výhradně čtyřlístků.
5 fotografií

Padesát šest metrů štěstí. V Pelhřimově představili rekordní stezku z čtyřlístků

Regiony
Letní kino. Ilustrační foto.
Novou možnost, jak trávit odpočinek, mají obyvatelé Pelhřimova. Venkovní scéna, a hlavně letní kino u kulturního domu Máj, má úspěch. Ukázala to návštěvnost na prvních dvou filmech. „Zájem lidí o letní kino nás těší. Už na první představení bylo téměř plno, na Fylm s Jakubem Štáfkem v hlavní roli byly obsazené všechny židle, operativně jsme přidávali i lavičky,“ vyjádřil se ředitel Kulturních zařízení města Pelhřimova Martin Ecler.

Pelhřimov zprovoznil letní kino. To lidi nečekaně láká. Víme na co

Pelhřimovsko
Ilustrační foto.
Návštěvníci pelhřimovské nemocnice si opět za vjezd do areálu zaplatí. „Při vjezdu do nemocnice musí řidič vozidla stiskem tlačítka odebrat parkovací lístek. Následně se mu automaticky otevře závora, která se po projetí opět automaticky zavře,” vysvětlila mluvčí nemocnice Alexandra Knapová. Poprvé platit budou lidé už z neděle sedmnáctého července na pondělí osmnáctého a vjezd bude možný z ulice Slovanského bratrství dvěma vjezdy.

Placené parkování v pelhřimovské nemocnici, zdarma bude první půlhodina

Pelhřimovsko
Zátah proti gangu pedofilů. Ilustrační foto.
Pozor si nyní musí dávat děti a jejich rodiče z Přibyslavic. Ředitelka tamější základní školy Ilona Jirovská totiž ohlásila, že se v obci mohl vyskytovat pedofil. „Přibyslavicemi projíždělo osmadvacátého dubna velké auto černé barvy značky Volkswagen. Muž z okýnka volal na dvě děti s tím, že je lákal do auta na bonbony. Děti utekly z hlavní silnice do postranní uličky, auto jelo za nimi, pak zastavilo a muž vyšel z auta a šel za nimi,“ popsala.

Přibyslavičtí ve střehu: v obci se mohl pohybovat pedofil. Případ řeší policie

Třebíčsko
Ilustrační foto.
Parkování je tady teď hrozné. Už odpoledne je problém a večer je to to stejné. Jediné štěstí je, že máme kousek parkoviště u Billy a občas tak můžeme nechat auto tam, postěžoval si už dříve Pavel Starý z Nového Města na Moravě. Těmito slovy komentoval stav ulice Budovatelů. Podle jeho slov je situace ještě horší v noci. „To tady stojí auta hlavně obyvatel ulice, takže nevím, jestli tohle vyřeší opravy a nějaké změny,“ pokrčil rameny.

Parkování v Novém Městě: nestihnou ulici Budovatelů, ale přidávají místa jinde

Žďársko