Bukové hory a Eger: Severomaďarská krajina nabízí nečekané cestovatelské zážitky

KOMERČNÍ SPOLUPRÁCE: Budapešť, Balaton a vyhlášená lázeňská města. Možná jste tahle místa už všechna navštívili a třeba byste od Maďarska chtěli i jiné zážitky. My pro vás máme dva tipy, které snadno pokryjí ideální kombinaci objevování přírodních i kulturních památek. Není to daleko, ale na Maďarsko nezvykle vysoko.  

Na severovýchodě Maďarska se rozkládá velmi působivá a hornatá krajina.
Na severovýchodě Maďarska se rozkládá velmi působivá a hornatá krajina.
Zdroj: PR

Pohoří Mátra a Bukové hory

Kam až oko dohlédne, rozkládá se maďarská krajina v rovinatých dálavách. Skoro si až říkáte, jestli vůbec Maďaři umí chodit do kopce. Ale pak přijde okamžik, kdy se z Velké uherské nížiny zvedá pohoří Mátra a hned vedle Národní park Bukové hory (Bükk) a vše se změní. I jejich vrcholy se díky tomu rozdílu hned zdají o něco vyšší. Přestože se jejich nadmořská výška stěží pohybuje kolem tisíce metrů. Hustě zalesněná krasová pohoří vám připomenou Krkonoše a nenechají na pochybách, že jde o největší souvislou plochu lesů v celém Maďarsku.

Pokud hned zatoužíte nadechnout se čistého horského vzduchu, máte možnost ukrojit si kus ze 400 kilometrů udržovaných turistických stezek, které tu na vás čekají. Některé z nich vedou i na zdejší vrcholy. Tím nejvyšším je Kékes (1014 m, pohoří Mátra) a stojí na něm televizní věž s vyhlídkovou plošinou ve výšce 130 m. Díky ní se můžete rozhlédnout do daleka, což by vám samotný zalesněný vrchol neumožnil.

Vláček vás doveze do lázní Lillafüred, kde vás čeká jezero s loďkami, vodopády nebo krápníkové jeskyně.Zdroj: PR

V Bukových horách zase vsaďte na druhý nejvyšší bod – Bálvány (956 m), i tady najdete rozhlednu nabízející úchvatnou podívanou. Hlavní část Bükku jinak tvoří náhorní plošina, která se prudce zvedá nad okolím, výstup na ní je o něco náročnější, ale užijete si téměř liduprázdnou romantickou krajinu plnou propastí, krasových jezer, jeskyní a vodopádů. Nejhezčí vodopád je kaskádovitý Fátyol na řece Szalajka. Sem můžete přijet úzkokolejným vláčkem, kterých je v oblasti hned několik. Ten nejzajímavější vyjíždí z Miškovce a přes několik mostů a tunelů vás doveze do lázní Lillafüred. Na konečné na vás čeká jezero s loďkami, vodopády nebo krápníkové jeskyně.

Barokní perla Eger a UNESCO výšivky

I přes množství přírodních krás ale nesmíme zapomínat na zdejší kulturní a architektonické památky. Jejich centrem je Eger, jedno z vůbec nejkrásnějších maďarských měst. Najdete tu třeba arcibiskupský palác, podezmní město či Údolní krásné paní – na dvě stě vinných sklípků je tu vytesaných do sopečné skály. A Egerská bazilika je druhým největším kostelem v Maďarsku.

Na místním hradě můžete prozkoumat gotický biskupský palác, kasematy nebo třeba hradní vězení a ve městě najdete i několik připomínek turecké okupace, třeba 40 m vysoký minaret nebo turecké lázně.

Eger je jedno z nejkrásnějších maďarských měst.Zdroj: PR

Určitě se vypravte i do nedalekého města Mezőkövesd. Tady objevíte lidové umění Matyó, které patří na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO a jeho základem je výšivka tzv. „storůží”. V klikatých uličkách městské části Hadas najdete muzeum pod širým nebem, 150-200 let staré domy tu fungují jako muzea a řemeslné dílny.

Na závěr si můžete odpočinou v lázních. Ty jsou sice v Maďarsku na každém kroku, ale v této oblasti najdete hned dva unikáty – jeskynní lázně Miskolctapolca a „solný kopec”. Ty první využívají několik stovek tisíc let staré přírodní cesty jeskyněmi, které vytváří romantické krasové koupele a také nezapomenutelná zážitek z plavání v teplé průzračné vodě mezi skalami. Terasovitý vápencový útvar připomínající minerální kaskády v tureckém Pamukkale pak najdete v lázních ve městě Egerszalók.