“Být matkou dvou dětí znamená nevyjít ze strachu.” Hiba žije v iráckém Mosulu

Hiba je matkou jedenáctileté dcery a osmiletého syna. Jako pro každou matku jsou její dvě děti středobodem jejího života. O ně se každý den stará, o ně se bojí, jim drží place, za ně doufá. O jejich budoucnosti sní.

Zdroj: CARE

Není to jednoduché – Hiba a její rodina žijí v iráckém Mosulu. Ve městě, které se dlouho dusilo pod nadvládou džihádistů z Islámského státu, několikrát přes ně prošla válečná fronta a nakonec, po skončení bitvy o Mosul v roce 2017, zůstalo v rozvalinách. Lidé, kteří před Islámským státem utekli do jiných částí Iráku, se v posledních letech vrací zpět. Čeká je ale zničená infrastruktura a domy v troskách. Obnova města probíhá postupně a pomalu.

Koncem roku 2019 se v oblasti nacházelo přes 1,5 miliónu navrátilců – bez práce, bez pravidelného přístupu k čisté vodě, závislí na humanitárních dodávkách. V už tak těžkých podmínkách byla pandemie covid-19, která zachvátila svět na jaře loňského roku, pro Hibu poslední kapkou.

Zdroj: CARE

Hiba neumí číst ani psát. Potom, co s manželem a dětmi strávili tři roky v uprchlickém táboře mimo území Islámského státu, se po osvobození Mosulu vrátili domů. Hiba se snažila znovu vybudovat své rodině zázemí a bezpečný domov. Přes všechno, co se jí za poslední roky podařilo překonat, ji pandemie zastihla nepřipravenou.

“Obě naše děti jsou ještě malé a zranitelné. Při prvních zprávách o pandemii jsem propadla panice. Zaslechla jsem zprávy o rychlém šíření nového viru, o tom, jak postupuje bez ohledu na hranice, o vysoké úmrtnosti. Tím, že neumím číst, je všechno horší, mám málo informací, jsem závislá na tom, co mi kdo řekne. Před virem se nedá utéct, nemůžeme před ním zavřít dveře a zabednit okna. Nemáme stálý příjem, můj muž pracuje jako nádeník a ne každý den najde práci. S nástupem viru se možnosti práce ještě zhoršily, všechno bylo zavřené. Zaplatit nájem a výdaje za dům je čím dál tím těžší. Propadala jsem zoufalství a cítila bezmoc. Neměli jsme peníze ani na hygienické potřeby, aby si děti mohly dezinfikovat ruce, ani na roušky.”

Zdroj: CARE

Česká republika pomáhá prostřednictvím české CARE při obnově Mosulu už od roku 2019. Za podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR se CARE podílí na obnově zničené vodovodní sítě v západní části města. Projekt si kladl za cíl prevenci průjmových onemocnění a zlepšení přístupu obyvatel Mosulu k nezávadné vodě. Kromě rekonstrukce čističek vody a vodovodního řadu je od minulého roku součástí projektu i osvěta o covid-19 a distribuce hygienických potřeb pro nejchudší obyvatele.

Lidem, kteří jsou významně ohroženi pandemií covid-19, nyní můžete pomoci i vy. Připojte se a zachraňte životy.

www.care.cz/sos

Zdroj: CARE