Cesta za vůní levandule. Na chorvatský Hvar!

KOMERČNÍ SPOLUPRÁCE: Levandule je nádherná květina s fialovými kvítky s výraznou omamnou vůní. Patří mezi oblíbené léčivé rostliny. dokáže pomoci s nespavostí, depresí, stresem i bolestmi hlavy, vhodná je také pro ženy v období klimakteria. Používá se také sušená pro svou vůni, především v různých krémech, olejích a jiné kosmetice, ale také jako koření. Máte i vy rádi vůni levandule? Pak vás možná bude zajímat, kde se můžete toulat po levandulových polích. A není to jižní Francie. Je to ostrov Hvar, který se nachází u pobřeží chorvatské Dalmácie.

Ta opravdu nejkvalitnější levandule roste v nejvyšších částech chorvatského ostrova Hvar.
Ta opravdu nejkvalitnější levandule roste v nejvyšších částech chorvatského ostrova Hvar.
Zdroj: PR

Kde najít levanduli?

Nejvíce levandulových teras leží podél hlavní silnice, která spojuje dvě největší města na ostrově: Hvar a Stari Grad. Vůně se line především kolem obcí Velo Grablje a Brusje. Ta opravdu nejkvalitnější levandule roste v nejvyšších částech ostrova. Na levandulové výrobky ale narazíte v každém městě i vesnici na ostrově. Při nákupu je ale třeba si dávat pozor na kvalitu produktů. Doporučujeme levandulové výrobky vybírat na trzích, kde si je můžete koupit přímo od lidí, kteří sami levanduli sbírají ze svých vlastních políček. Vyhnete se tak koupi naředěných výrobků, které jsou svou kvalitou mnohem horší. A jaké levandulové zázraky si tedy můžete nakoupit? Nejoblíbenější je přímo sušená levandule nebo levandulový éterický olej. Kromě toho si můžete pořídit také spoustu kosmetických produktů, jako jsou voňavky, mýdla, sprchové gely, šampony nebo krémy.

Kdy levandule provoní ostrov?

Levandule začíná kvést v květnu, nejvíce si ji tedy užijete v první polovině léta. V této době se také sklízí a vyrábí se z ní výrobky. Doporučujeme tedy dovolenou v Chorvatsku v roce 2019 naplánovat na červen a spojit ji s návštěvou tohoto nádherného a voňavého ostrova!

Levandule začíná kvést v květnu, nejvíce si ji tedy užijete v první polovině léta.Zdroj: PR

Jak se dostanete na ostrov Hvar?

Vyrazit do Chorvatska můžete vlastním autem nebo zájezdem klimatizovaným autobusem. Na samotný ostrov se pak z pobřeží dostanete trajektem ze Splitu. Z Prahy do Splitu je to něco přes tisíc kilometrů, čistá doba cesty je přes deset hodin. Ze Splitu jezdí trajekty buď do města Hvar, případně do města Stari Grad, kde se nachází největší trajektový přístav na ostrově. Pro představu, za trajekt zaplatíte 47 kun za osobu a 318 kun za automobil. Trajekty odplouvají během sezóny 5 až 7x denně. Vždy si před odjezdem ověřte aktuální informace k trajektové dopravě ze Splitu.