Cestování po vlastní ose je v kurzu. Chce to mít ale plán

KOMERČNÍ SDĚLENÍ: Při cestování na vlastní pěst se sice nepředpokládá, že budete mít podrobný hodinový itinerář, nějaký plán by to ale chtělo. Dobré je také myslet na znalost místních poměrů, kvalitní pojištění a finanční rezervu.

Na cestách je dobré mít s sebou i malo lékárničku s obvazem, náplastí, nůžtičkami, škrtidlem a dezinfekcí.
Na cestách je dobré mít s sebou i malo lékárničku s obvazem, náplastí, nůžtičkami, škrtidlem a dezinfekcí.
Zdroj: PR

Znalost místních poměrů

Znalost místních poměrů a respektování kultury v dané zemi je pro cestovatele, kteří se záměrně vyhýbají turistickým resortům a ochranným křídlům cestovních agentur, stěžejní. Na cestách se setkáte s množstvím situací, které se v České republice zdají banální, v zahraničí se však i při nákupu pečiva můžete zapotit. A to nejen díky jazykové bariéře, ale dalším perličkám, které cizí kultury skrývají. Před samotnou cestou tedy pročtěte průvodce konkrétních zemí, případně navštivte internetová fóra, kde výletníci sdílí své zážitky a zkušenosti. Základem je také nastudování několika důležitých frází, které využijete při každodenním styku s domorodci. Oprašte tedy pozdravy, číslovky a další slova, která se mohou hodit.

Kvalitní pojištění

Zejména v Evropské unii na tenhle detail mnozí zapomínají či ještě hůře, rovnou jej ignorují a spoléhají na výhody, které z členství v EU vyplývají. Ani Evropský průkaz zdravotního pojištění však v mnoha situacích není dostačující. 

Cestovní pojištění lze navíc sjednat za hubičku, záleží na délce pobytu v cizí zemi a na konkrétní destinaci. Některé pojišťovny jej navíc svým klientům nabízí zdarma či alespoň poskytují nemalé slevy. Zmínit můžeme například Zdroj: PRcestovní pojištění pro studenty zdarma od Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky. Pokud na cesty plánujete jet vlastním vozem, vyplatí se, abyste měli krytou alespoň případnou opravu v zahraničí či odtah.Zdroj: PR

Je dobré mít s sebou i malou „KáPéZetku“ – lékárničku s obvazem, náplastí, nůžtičkami, škrtidlem a dezinfekcí – nejlépe tou, která nepálí

Finanční rezerva

Nízkorozpočtová dovolená je sice v módě a díky nízkým provozním nákladům ji má zejména mladší generace v oblibě, finanční rezervu se ale nevyplácí podceňovat. Každé větší či menší město navštěvované turisty je ráj pro lapky a kapsáře, kteří se nerozmýšlí dvakrát, když se naskytne příležitost. Odcizená peněženka a další osobní věci je pouze jeden ze scénářů, kdy se nějaké peníze stranou můžou hodit. S tím souvisí i fakt, že je vhodné nosit odděleně peníze a doklady. U sebe vždy také mějte jen takový finanční obnos, který pokryje vaši aktuální potřebu, a zbytek uchovávejte na bezpečném místě.

Chce to mít plán

Při cestování na vlastní pěst se sice nepředpokládá, že budete mít podrobný hodinový itinerář, nějaký plán by to ale chtělo. A to už jen z toho důvodu, že když někam dojedete, měli byste vědět, co se v dané destinaci vyplatí vidět. Taktéž budete mít alespoň přehled o tom, kolik kilometrů urazíte a jak velký obnos budete cca potřebovat. Před dovolenou tedy zvažte, kam vlastně chcete dojet a dle toho zvolte, který den je poslední časovou hranicí, kdy celou posádku začnete bezpečně otáčet zpět k domovu. Vede-li vaše trasa skrze několik zemí, informujte se také dopředu o systému zpoplatnění dálnic, měně a vízových povinnostech všech států, kterými budete projíždět.