Chystáte se do Egypta? 7 praktických rad, jak si dovolenou užít bez komplikací

KOMERČNÍ SPOLUPRÁCE: Vyrážíte do Egypta? Pak kromě plánování turistických cest a zážitků si přečtěte pár rad, díky kterým prožijete pohodovou dovolenou bez problémů.

Egypt je exotickou destinací nabízející hřejivý sluneční svit, překrásné průzračné moře a velice osobitou kulturu.
Egypt je exotickou destinací nabízející hřejivý sluneční svit, překrásné průzračné moře a velice osobitou kulturu.
Zdroj: Profimedia.cz

1. Pas a vízum

Na dovolené v Egyptě se neobejdete bez pasu, jehož platnost musí být v době pobytu alespoň šest měsíců. Kromě toho je potřeba také vízum do Egypta, to lze získat třemi způsoby.

  • Vízum vyřídíte před odletem na dovolenou v Praze na Velvyslanectví Egyptské arabské republiky.
  • Vízum vyřídíte po příletu na dovolenou na egyptském letišti.
  • Vízum za vás vyřídí cestovní kancelář.

2. Dovoz a vývoz

Každý průvodce pro Egypt vás upozorní na omezení dovozu a vývozu. Do kufru na dovolenou si tak rozhodně nebalte alkohol, drogy, pornografii a zbraně. Limity pak platí i pro léky, které jsou povoleny pouze pro osobní spotřebu, nebo cigarety, kterých můžete převážet maximálně 200 kusů.

Vyvážet ze země je pak přísně zakázáno umělecké předměty, neopracované zlato, mušle, lastury a mořské korály. Suvenýry z moře vás mohou vyjít až na 500 dolarů, za drogy hrozí až trest smrti.

3. Faraonova pomsta

Není známější zdravotní komplikace na dovolené, než je Faraonova pomsta. Jestliže si chcete užít dovolenou v Egyptě, pak rozhodně zapomeňte na české léky. Ty si s místními střevními potížemi neporadí. Pokud i vás tento zdravotní problém postihne, zajděte do egyptské lékárny a chtějte Drotazide, Antinal nebo Diax. Někteří pak doporučují jako prevenci pít domácí slivovici.

Mezi další nemoci, které vás mohou na dovolené v Egyptě potkat, patří úpal, nachlazení z klimatizace, alergické reakce, záněty spojivek a zácpa. Do Egypta si tak nezapomeňte zabalit lékárničku s Panthenolem, s očními kapkami, s léky na teplotu, bolest a zácpu.

4. Měna a bakšiš

Egyptskou měnou je Egyptská libra, kterou směníte v místních směnárnách, v hotelích a v bankách. Většinu zboží a služeb ale zaplatíte i Americkými dolary nebo Eury, a to i třeba fakultativní výlety, místní měna proto není potřeba.

I přestože ale vyrážíte na dovolenou all inclusive, vyplatí se mít nějaké drobné po ruce. Na mnoha místech se totiž setkáte s tím, že po vás budou místní vyžadovat bakšiš. Jedná se o almužnu, o spropitné nebo o úplatek. Bakšiš můžete nabídnout za lepší pokoj nebo jím obdarovat pokojskou, hlídače turistických památek či řidiče taxíku.

5. Zásuvky

V Egyptě mají stejné zásuvky jako u nás, nemusíte proto před dovolenou shánět žádný adaptér.

6. Oblékání

Egypt je muslimskou zemí, jakmile se tak vydáte za brány hotelového komplexu, je vhodné oblečení přizpůsobit místním zvyklostem a trochu více se zahalit.

7. Fotografování

Nechcete-li mít problémy, zapomeňte v Egyptě na fotografování vojenských a policejních budov, mostů, železnic, letišť a letadel.