Hypotéka lze vyřídit také online z pohodlí domova. Srovnejte si nabídky zdarma!

KOMERČNÍ SPOLUPRÁCE: Vlastní bydlení je samozřejmě snem mnoha z nás, ale je také velice nákladné. Právě z tohoto důvodu je zde možnost hypotéky.

Není hypotéka jako hypotéka, zároveň existují také další způsoby, jak si můžete půjčit na vlastní bydlení.
Není hypotéka jako hypotéka, zároveň existují také další způsoby, jak si můžete půjčit na vlastní bydlení.
Zdroj: PR

Jedná se o specifický, tzv. účelový úvěr, který vám umožní bydlet ve vlastním. Nejběžnější formou hypotéky je samozřejmě úvěr na bydlení, který si sjednáte v bance. V případě těchto úvěrů však je potřeba splnit řadu náročných podmínek, a ne každý je schopen na takovou hypotéku dosáhnout. Existují ale také další možnosti a druhy hypoték, které vám mohou pomoci bydlení financovat. Vše navíc můžete vyřešit velice snadno přes internet přímo od vašeho počítače.

Srovnáváme klasickou hypotéku online

Nejprve se pojďme podívat na klasickou hypotéku z banky. V tomto případě si můžete hypoteční úvěry minimálně online zdarma srovnat pomocí internetových srovnávačů. Říká se jim jinak také kalkulačky, které jsou vám schopny realizovat přehledné srovnání hypoték a spočítat opravdu výhodnou hypotéku. Při online srovnání můžete získat také lepší cenu než na pobočce banky. Požadavky bank jsou ale přísné a rok od roku je to horší. Na hypotéku tak dosáhne méně lidí než v minulosti. Mezi požadavky například patří:

  • Financování aspoň 10 % nemovitosti z vlastních zdrojů
  • Celkový objem splátek nesmí přesáhnout 45 % příjmů

V případě klasických hypoték je zde však celá řada výhod, pokud se vám podaří takový úvěr získat. Můžete si totiž půjčit opravdu velký objem peněz, který můžete splácet po mnoho let. To se pochopitelně při stavbě domu nebo pořizování bytu hodí.

Další možnosti financování bydlení

Velice zajímavou možností, jak zlepšit financování bydlení je rovněž také refinancování hypotéky. Toho můžete využít v případě, kdy už hypotéku máte sjednánu, ale nelíbí se vám stávající podmínky a chtěli byste lepší.

Není ovšem hypotéka jako hypotéka. Existují také další způsoby, jak si můžete půjčit na vlastní bydlení. Velice oblíbená je třeba americká hypotéka, která už však představuje spíše spotřebitelský úvěr, kde ručíte nemovitostí. Právě způsob ručení jej odlišuje od jiných spotřebitelských úvěrů, jako jsou třeba oblíbené půjčky do výplaty. Rozdíl oproti klasické hypotéce je také v tom, že v tomto případě se jedná o půjčku neúčelovou, tedy můžete ji použít na cokoliv, nikoliv pouze na bydlení.

Také s výběrem vhodného refinancování nebo americké hypotéky vám mohou pomoci internetové kalkulačky. Ty jsou v tomto ohledu velmi užitečné, bezplatné, nezávazné a díky nim získáte také:

  • Přehled o trhu z pohodlí vašeho domova
  • Výhodnější podmínky

Spotřebitelské úvěry a bydlení

Již na předchozí řádcích jsme načali téma spotřebitelského úvěru. Také tuto možnost lze samozřejmě použít k financování bydlení. Je ovšem otázkou, nakolik se jedná o vhodnou variantu. Zpravidla slouží takové půjčky k půjčování menšího obnosu peněz a často mají také kratší domu splatnosti. Můžete jimi však financovat bydlení pouze částečně, pokud vám to bude takto vyhovovat. V uplynulých letech byla velice oblíbená takzvaná půjčka bez registru, typicky poskytovaná nebankovními společnostmi, což však již dnes není možné. Nejen bankovní instituce, ale také nebankovní společnosti totiž už musejí nahlížet do registrů dlužníků a ověřit si bonitu klienta. Zjednodušeně řečeno, musejí prověřovat jeho schopnost splácet své závazky.

Půjčka od státu pro mladé

Musíme vzpomenout ještě jednu možnost financování bydlení. Nově totiž existuje také tzv. půjčka od státu pro mladé, která umožňuje od roku 2018 využít pomocné ruky státu. V tomto případě už je podobně jako u klasické hypotéky potřeba využít tuto půjčku výhradně na bydlení. Mezi hlavní podmínky platí, že váš maximální věk smí být 36 let a pokud nejste manželé nebo registrovaní partneři, musíte mít v péči dítě do 15 let věku.