Na dovolené v Egyptě navštivte nové muzeum s kompletní expozicí Tutanchamona

KOMERČNÍ SDĚLENÍ: Letos by se v Egyptě mělo otevírat Velké egyptské muzeum, které má nahradit to staré na káhirském náměstí Osvobození. Nová budova nabídne rozlohu o 480 000 m2, a tím tak dostatek prostoru pro vystavení více jak 100 000 artefaktů. Pokud se i vy v roce 2018 chystáte do Egypta, rozhodně byste si neměli nové hlavní historické centrum nechat ujít.

Egypt novým muzeem získává velmi atraktivní turistický cíl, který láká cestovatele z celého světa.
Egypt novým muzeem získává velmi atraktivní turistický cíl, který láká cestovatele z celého světa.
Zdroj: Profimedia.cz

I přestože prvotní termín realizace byl plánován na rok 2002, základní kámen velkolepé egyptské stavby byl položen až před 6 lety. Velké egyptské muzeum mělo být otevřeno v roce 2015. Součástí stavby je ale částečné zapuštění budovy do země a obří zeď z trojúhelníků, kvůli čemuž byla výstavba o tři roky prodloužena.

Na novém muzeu v Egyptě se chtěli podílet i čeští architekti

Velké egyptské muzeum vyrostlo pouhé dva kilometry od Pyramid v Gíze a v blízkosti hlavního města Káhiry. Architektonickou soutěž na výstavbu muzea vyhrálo irské studio Heneghan Peng Architects, avšak v TOP20 nejlepších návrzích zabodovali i čeští architekti Martin Roubík a Regina Loukotová.

Egypt novým muzeem získává velmi atraktivní turistický cíl, který láká cestovatele z celého světa. Uspořádání muzea umožní návštěvníkům ocitnout se v časové ose, která je provede celou historií starověkého Egypta.

Hlavním lákadlem bude kompletní expozice Tutanchamona

V nových prostorách je umístěno také pohřební lůžko a vůz faraona Tutanchamona. Oba předměty byly původně k vidění v káhirském muzeum. Vládce Tutanchamon je pro Egypt významnou historickou postavou, a tak není divu, že mu ve Velkém egyptském muzeum bude vyhrazena plocha o 7 000 m2, což je jen o něco menší rozloha, než kterou disponovalo staré Egyptské muzeum.

Expozice o Tutanchamonovi bude v nových prostorách vystavena v kompletní podobě, což doposud nebylo zvykem. Avšak Tutanchamon nebude jediným lákadlem. Návštěvníci se mohou těšit například také na sochu starou 3 200 let, a to na vládce Ramsese II. Postupně se do Velkého egyptského muzea budou přesouvat i další a další artefakty, které jsou pro historii Egypta významné.

Výlety za pyramidami jsou populární, nyní k nim přibude i nové muzeum

I přestože od Hurghady jsou pyramidy v Gíze vzdáleny necelých 5 hodin jízdy, stále jsou velmi oblíbeným a vyhledávaným cílem. Nadšení turistů z celého světa napovídá o tom, že brzké vstávání se rozhodně vyplatí. Nyní však výlety za pyramidami budou ještě lákavější, a to díky Velkému egyptskému muzeu.

Stejně jako Hurghada je od pyramid a Káhiry vzdálena i další populární dovolenková destinace Sharm el-Sheikh, ze které se turisté často vydávají na celodenní výlet. Některé místní cestovky ale nabízí výlet i jako vícedenní, a tak si lze dosyta užít historii starověkého Egypta, a to i ze vzdálenějších míst, jako je například Marsa Alam.