Na skok do Amsterdamu

KOMERČNÍ SDĚLENÍ: Milujete eurovíkendy a přemýšlíte, kam vyrazit tentokrát? Jestli jste ještě nebyli v Amsterdamu, honem to napravte. Úžasné město s usměvavými obyvateli si zkrátka zamilujete.

Ne náhodou je jedním ze symbolů Nizozemska kolo. Jezdí na něm prakticky každý. V centru ulic jsou speciální stezky pro cyklisty, většinou stejně široké jako chodníky pro chodce.
Ne náhodou je jedním ze symbolů Nizozemska kolo. Jezdí na něm prakticky každý. V centru ulic jsou speciální stezky pro cyklisty, většinou stejně široké jako chodníky pro chodce.
Zdroj: PR

Kde se ubytovat?

V hlavním městě Nizozemska je poměrně draho. Ubytování si můžete vybrat v hotelech, hostelech, motelech nebo na Airbnb. Nicméně se těžko dostanete pod 2000 Kč za noc. Proto se vám v Amsterdamu určitě vyplatí podívat se po hotelech přímo u letiště Schiphol. Ceny jsou zde o něco přijatelnější a do centra se dostanete pohodlně autobusem. Letištní hotely objíždí každých 15 minut shuttle bus. Odveze vás na letiště, odkud můžete dál pokračovat hromadnou dopravou. Do centra se tak dostanete během 30 minut.

Do Amsterdamu bezpečně

Letadlem se z Prahy do Amsterdamu přepravíte zhruba za hodinu a půl. Pokud s sebou vezmete pouze ruční zavazadlo a odbavíte se online, nemusíte absolvovat dlouhé prostoje na check-inu. Nezapomeňte také na cestovní pojištění, díky kterému budete mít v zahraničí pokryté veškeré léčebné výlohy. V případě, že cestujete s více zavazadly, určitě si cestovní pojištění rozšiřte také o rizika krádeže a poškození zavazadel, věcí a elektroniky. U ČSOB Pojišťovny získáte základní pojištění už od 15 Kč na den. Při cestě do zahraničí jste s cestovním pojištěním automaticky pojištěni také pro případ zranění při teroristickém útoku.

Co rozhodně při svých procházkách nesmíte minout?

Nizozemsko je domovem květin. Květinářství je na každém rohu a jestli kytičky rádi pěstujete, kupte si cibulky tulipánů. Seženete je i na letišti. V hlavním městě rozhodně nezapomeňte navštívit proslulé coffee shopy. Marihuana je zde legální, takže můžete v coffee shopech ochutnat marihuanové koláčky a vychutnat si krásy města trochu jinak. Za návštěvu určitě stojí muzea a místní kavárny. Posedět můžete přímo u vodních kanálů a ke kávě zakousnout fantastické wafle. Holansko je také domovem piva Heineken, které dodávají do obchodů nebo restaurací po celém světě. Ochutnejte ale i holandské pivní speciály, ať si rozšíříte obzory.

Vychutnejte si Amsterdam jako místní

Skutečně zajímavý je Amsterdam v ulicích, kde turistu najdete jen zřídka. Přitom je to jen kousek od vyhlášených míst, jakými jsou Red Light District nebo Museumplein. Místní domy mají jedno zajímavé specifikum – skoro nikdo nemá v oknech závěsy nebo žaluzie. Obyvatelům města tak doslova vidíte až do talíře. Spousta Nizozemců vlastní houseboat nebo má aspoň člun a půjčovny plavidel najdete na každém kroku. Půjčte si na tři hodiny loď a vydejte se prozkoumat centrum města po vodě. Výlet vás vyjde v přepočtu na 2500 Kč, ale nebudete litovat. A když vám vyhládne, vydejte se do Food Hallen - food marketu, kde se najíte jako králové. Je libo klobásku, mořské plody, holandský sýr nebo po domácku vyrobený jogurt?

Jak se přepravovat po městě?

  • Ne náhodou je jedním ze symbolů Nizozemska kolo. Jezdí na něm prakticky každý. V centru ulic jsou speciální stezky pro cyklisty, většinou stejně široké jako chodníky pro chodce. Nizozemcům se úspěšně povedlo minimalizovat počet aut v centru v města. Jezdí jich tam skutečně málo a většina z nich jsou hybridy nebo malá elektrická auta, na které dostávají Nizozemci dotace od státu. Na každém rohu pak najdete půjčovny kol, ale při jízdě dejte dobrý pozor. Tady se vám víc než kdy jindy bude hodit skutečně dobré pojištění do zahraničí.
  • Další možností přepravy je vlak. Rychlý a cenově dostupný způsob, jak se pohybovat po městě.
  • Autobusy a tramvaje. Jízdenky koupíte přímo v dopravním prostředku u příslušného pracovníka nebo řidiče. Většinou jsou velmi milí a když si nejste jistí, kde vystoupit, ochotně vám pomohou. Můžete zakoupit hodinovou až sedmidenní jízdenku. Hodinová cesta vás vyjde na 2,8 eur.
  • Populární přeprava pomocí Uberu funguje perfektně a spolehlivě i v Amsterdamu. Za jednu cestu zaplatíte podobné peníze jako při jízdě taxíkem v Praze.

I když Amsterdam nepatří mezi nejlevnější města, rozhodně se řadí k těm, které byste alespoň jednou v životě měli navštívit. Z jeho pohodové atmosféry a usměvavých obyvatel budete mít dobrou náladu ještě dlouho po svém návratu domů.