Prozkoumejte krásu Dolomit autem. Která místa byste neměli minout?

Plánujete-li poznávací zájezd do Itálie, neměla by ve vašem cestovním itineráři chybět oblast Dolomit. Část Alp rozprostírající se na severu Itálie je bohatá na křišťálově čistá jezera, vysoké skalní štíty a průsmyky, které nabízejí úchvatné výhledy do okolí. Které tři destinace byste na svých cestách neměli minout? A co vše zařídit, než překročíte české hranice?

Zdroj: Heureka.cz

Tre Cime di Lavaredo

Impozantní tříčlenná skupina skalních štítů představuje jakýsi neoficiální symbol Dolomit. Jednotlivé vrcholy Tre Cime se jmenují Cima Ovest (Západní, 2 973 m n. m.), Cima Grande (Velká, 2 999 m n. m.), Cima Piccola (Malá, 2 857 m n. m.). Na samotné věže nevedou žádné turistické trasy, terén je to pouze pro horolezce. Vydat se však můžete na 10 km dlouhý okruh, díky kterému si skalní štíty prohlédnete ze všech stran. 

Výhled na Tre Cime je velmi snadno dostupný autem, které lze nechat na velkém parkovišti u chaty Auronzo. Háček tkví v tom, že k parkovišti vede zpoplatněná silnice s mýtnou bránou, která je navíc otevřená jen v letním období.

Lago di Braies

Jezero Braies, kterému se přezdívá Pragser Wildsee, se rozprostírá v Jižním Tyrolsku, jen kousek od rakouských hranic. Mezi turisty se jedná o velmi oblíbenou destinaci, která ve skutečnosti vypadá ještě lépe než na fotkách. Kolem jezera vede asi 4 km dlouhý okruh, který poskytuje dechberoucí pohled na okolní panoramata. Pokud vás neláká pěší výlet, můžete si pronajmout lodičku a užít si romantickou plavbu po jezeře.

K jezeru Braies se dostanete ze severu po silnici St. Veit – St. Vito, která vás dovede na jedno ze tří placených parkovišť. Pozor si dejte jen v letním období od 10. 7. do 10. 9., kdy se po naplnění parkovišť silnice zavírá. V takovém případě můžete využít veřejnou kyvadlovou dopravu, případně se k jezeru vydat pěšky nebo na kole.

Passo Gardena

Průsmyk Gardena je rájem pro milovníky serpentin. Klikatící se zatáčky šplhají až do výšky 2 220 metrů nad mořem a nabízejí úchvatné výhledy na okolní údolí a horské masivy. Pokud si však chcete jízdu užít, vyjeďte brzo ráno, nebo naopak k večeru. Přes den míří na vrchol nespočet turistů, cyklistů, motorkářů, aut i autobusů a řízení je tak velmi náročné.

Chcete-li podniknout pěší výlet do okolí, nechte auto na placeném parkovišti v sedle, odkud vede celá řada turistických stezek. Pokud vás zajímají především výhledy z průsmyku Gardena, vydejte se autem po silnici SS243 až na jeho vrchol.

Na co před cestou nezapomenout

Než vyrazíte do Itálie, odvezte své vozidlo do autoservisu. Pečlivá prohlídka dokáže odhalit závady, které by se mohly cestou projevit. Dále si naplánujte nejvhodnější trasu a seznamte se s platnými zákony nejen v Itálii, ale také v zemích, kterými budete projíždět. 

Před cestou si zkontrolujte, zda máte stále platné pojištění auta neboli povinné ručení a zda s sebou vozíte zelenou kartu. Doporučujeme také zvážit investici do rozšířeného cestovního pojištění, které zahrnuje kompletní asistenční služby a připojištění vozidla.