Rok Kohouta letos přivítá na Songfestu.cz s Jaroslavem Duškem i Jan Budař

KOMERČNÍ SDĚLENÍ: Žánrová pestrost, kulturní rozmanitost a jedinečný okamžik, kdy se Východ setkává se Západem – nejen to nabízí tradiční festival Songfest.cz. Každoročně servíruje divákům jedinečný koktejl koncertů a doprovodných akcí, jejichž společným jmenovatelem je vítání nového roku podle luno-solárně jupiterského čínského kalendáře.

Zdroj: Songfest.cz

„Po roku ohnivé opice přichází rok Kohouta. Z celého čínského zvěrokruhu dvanácti zvířat je právě Kohout tím nejvíce extravagantním znamením. Symbolizuje fantazii a cit pro společenskou spravedlnost," říká zakladatelka festivalu Feng-yűn Song.

Novou tváří nadcházejícího 16. ročníku festivalu se stane známý herec a muzikant Jan Budař, který se tak postaví po bok ostříleného veterána Jaroslava Duška a loňského nováčka Martina Zbrožka. V průběhu tří týdnů od 26. ledna do 11. února navštíví Songfest.cz desítku měst v Čechách i na Moravě a celé turné vyvrcholí již tradičně v sobotu 11. února v pražském Paláci Akropolis.

Songfest.cz svým programem přesahuje žánry i kontinenty a přesto si stále dokázal udržet komorní a intimní ráz. „Vytvořit přátelskou a rodinnou atmosféru je pro nás velice důležité. Vždyť mnozí diváci k nám chodí pravidelně každý rok," popisuje Feng-yűn Song a dodává: „Zároveň dbáme o to, aby každý ročník byl něčím originální. Letos například představíme virtuózního hráče na MorinQuur – tradiční mongolský nástroj s koňskou hlavou. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to jedinečný zážitek."

Výsostné postavení ve večerním programu bude patřit Feng-yűn Song a jazzové kapele Trio PUO, kteří na Songfestu představí i své zbrusu nové album Děvče z Ta-panu, jenž vyšlo 12. prosince v distribuci Indies MG. Moderátorské role si mezi sebe rozdělí Jaroslav Dušek (Příbor, Olomouc, Brno, Jablonec nad Nisou, Písek), Jan Budař (Brno, Znojmo, Hradec Králové, Praha) a Martin Zbrožek (Plzeň, Český Krumlov).

Songfest.cz odstartuje 26. ledna v Příboře, kde se diváci mohou těšit například na původní indonéské tance v podání tanečního souboru Kintari či na místní pěvecký soubor Valentin. 27. ledna přivítá festival rok Kohouta v Olomouci ve společnosti dua čínských tanečníků z Konfuciova institutu v Londýně a 28. ledna v Brně zazní ženské dvojhlasy Blanky Křížkové. První víkend uzavře Songfest.cz 29. ledna ve Znojmě, kde zazpívají mimo jiné znojemské děti z mateřského centra Macešky či dětský sbor Carmina Clara.

Druhý festivalový týden začne 2. února v Hradci Králové a na programu bude například hlasové trio Dereva, následující den 3. února se diváci v Písku mohou těšit mimo jiné na Legendu o Hořícím Peří v podání pantomimického souboru SacraCircus nebo kytarové duo Evy Vogltanzové a Jiřího Fryče a 4. února proběhne Songfest.cz v Českém Krumlově, kde vystoupí takévynikající hráč na didgeridoo Ondřej Smeykal.

Poslední týden odstartuje 8. února v Jablonci nad Nisou, kde se festival uskuteční poprvé. Na sever Česka se vydá například kytarista Vladimír Václavek, jazzový multiinstrumentalista Alan Vitouš a již zmiňovaný mongolský muzikant Charisu. Ten předvede své umění i následující den v Plzni. Velké finále 16. ročníku Songfestu se uskuteční 11. února v pražském Paláci Akropolis.

Kromě hlavního koncertu, který začíná vždy v 19 hodin, nabízí festival mezi 16:00 a 18:30 doprovodný program určený dětem i dospělým. Ten probíhá v každém městě v takzvaném Pavilonu her a je pro všechny příchozí zdarma.

Festivalové scény:

26. 1. 2017 – Příbor / Dům kultury
27. 1. 2017 – Olomouc / Divadlo na Šantovce
28. 1. 2017 – Brno / Divadlo Buranteatr
29. 1. 2017 – Znojmo / Znojemská Beseda

2. 2. 2017 – Hradec Králové / Divadlo Drak
3. 2. 2016 – Písek / Sladovna o.p.s.
4. 2. 2016 – Český Krumlov / Městské divadlo

8. 2. 2017 – Jablonec nad Nisou / Eurocentrum
9. 2. 2017 – Plzeň / Nové divadlo J.K. Tyla – malá scéna
11. 2. 2017 – Praha / Palác Akropolis

Předprodej online nebo v pokladnách všech festivalových scén. Předprodejní cena je přívětivá – pohybuje se od 220 do 250 Kč. Více na www.songfest.cz

Zdroj: redakce