Společník na extrémní expedice: Zrození ikony Rolex Explorer

KOMERČNÍ SDĚLENÍ: Když horolezci dosahují výšek, které obvykle brázdí spíše trysková letadla, potýkají se s teplotami klesajícími až k –50 °C a zdolávají ledové srázy bičováni smrtonosným větrem, neobejdou se bez odpovídající výbavy. Proto také několik průkopnických expedicí, jež se od roku 1930 vydávaly pokořit himalájské vrcholy, spoléhalo na své nepostradatelné hodinky Rolex Oyster.

Rolex vždy podporoval výjimečné osobnosti a odvážné počiny jednotlivců i celých týmů.
Rolex vždy podporoval výjimečné osobnosti a odvážné počiny jednotlivců i celých týmů.
Zdroj: PR

29. května 1953 se Sir Edmund Hillary a Tenzing Norgay stali prvními lidmi, kteří vystoupili na vrchol Mount Everestu ve výšce 8848 metrů nad mořem. Tento obdivuhodný počin dále posílil renomé hodinek Oyster, které byly dobrodruhům na jejich výpravě nerozlučným společníkem. Na počest úspěšného zdolání nejvyšší hory na Zemi byl ještě v tom samém roce uveden model Explorer, jenž se brzy stal ikonou.

Nepálská vláda v této době povolovala pouze jednu expedici na Mount Everest za rok a Rolex byl v roce 1953 jedním z jejích sponzorů s úkolem poskytnout dobrodruhům na tento nebezpečný podnik hodinky. Hillary je ale nedostal darem – měl je po celou dobu expedice nosit na zápěstí a po sestupu vrátit do Rolexu k důkladnému prověření.
Zdroj: PR
Svět jako laboratoř

Model Explorer je symbolem těsných vazeb, které vždy existovaly mezi Rolexem a odvážlivci vydávajícími se zkoumat naši planetu. Už od konce 20. let minulého století používá Rolex svět jako laboratoř, která mu pomáhá ověřovat funkčnost jeho hodinek v reálném prostředí. Tento průkopnický duch přiměl společnost navázat spolupráci s mnoha himalájskými expedicemi, které vybavila svými hodinkami. Zkušenosti horolezců získané v těch nejnehostinnějších podmínkách se poté přímo promítly do vývoje hodinek Oyster a snah dosáhnout co největší přesnosti, odolnosti a spolehlivosti.

Rolex vždy podporoval výjimečné osobnosti a odvážné počiny jednotlivců i celých týmů. Mezi další průkopníky v dobývání světa a posouvání limitů, kteří měli podporu Rolexu, patřili třeba Erling Kagge, Rune Gjeldnes a Ed Viesturs, jenž se stal známým ambasadorem značky Rolex. 

Na střeše světa – Ed Viesturs

Ed Viesturs patří mezi historicky nejúspěšnější vysokohorské horolezce. Kromě toho, že nosí hodinky Rolex Explorer, je firma Rolex zároveň i jeho oficiálním sponzorem. Svým způsobem představuje Ed Viesturs živoucí ztělesnění modelu Rolex Explorer – a to v doslovném i přeneseném významu.
Zdroj: Ed Viesturs
Ed je prvním Američanem a celkově 12. člověkem, kterému se podařilo zdolat všech 14 hor vyšších než 8000 metrů, takzvaných „osmitisícovek“. Zároveň je teprve šestým z nich, který výstupy absolvoval bez kyslíkové masky.

Tři póly - Erling Kagge

Už před svými 32. narozeninami stihl norský dobrodruh Erling Kagge dvakrát bez doprovodu přeplout Atlantik, doplul do Antarktidy a zpět, stal se jedním ze dvou lidí, kteří bez cizí pomoci dosáhli severního pólu (tím druhým je Borge Ousland), sám a bez cizí pomoci pokořil jižní pól (jako vůbec první) a zároveň zdolal Mount Everest. Stal se tak prvním člověkem v dějinách lidstva, který stanul na třech „nejzazších bodech“ naší planety – obou pólech a jejím nejvyšším horském vrcholku. Položil nové standardy pro průzkumné výpravy a jeho životní moto zní: „Když o tom můžeš snít, můžeš to i udělat.“

Nejdelší pochod - Rune Gjeldnes

Norský dobrodruh Rune Gjeldnes se v roce 2006 stal prvním a jediným člověkem na světě, který bez jakékoliv pomoci pokořil tři nejrozlehlejší ledové plochy – Grónsko, Severní ledový oceán a Antarktidu. V roce 2005 Gjeldnes zahájil takzvaný „nejdelší pochod“, tříměsíční, 4800 km dlouhou pouť na běžkách přes jižní pól, kterou úspěšně zakončil v únoru 2006. Dnes je tak držitelem rekordu za nejdelší běžkovou túru bez doplňování zásob i zdolání vůbec nejdelší trasy na běžkách.