Vladimír 518, stopování po Karibiku: Bio Oko láká na festival o cestování jinak

KOMERČNÍ SPOLUPRÁCE: Někteří prošli pěšky Ameriku, jiní stopovali vlaky na Saharu nebo lodě v Karibiku, jiní objevovali svět prostřednictvím své práce. Historicky první festival o cestování Diáky Festival - Vypadni, který se odehraje v Bio Oko, přiblíží osobité cestovatelské zkušenosti jedenácti osobností.

Zdroj: PR

Festival o "trochu jiném" cestování láká na osobnosti, které ke světu kolem přistupují zcela jiným a osobitým přístupem. Mezi takové rozhodně patří Vladimír 518, který vůbec poprvé odhalí své cestovatelské deníky. "Nikdy jsem necestoval pro cestování samotné, mimo své rodné měst jsem vyrážel spíš v naváznosti na své projekty. Jednotlivá místa ve světě jsem tak ohledával skrze svou autorskou práci, skrze své momentální obsese, které mě hnaly směrem k novým zážitkům," vysvětluje Vladimír.

Gebrian, Zibura, Čech i 50 let stará škodovka

Vlastní přístup má také Adam Gebrian, propagátor a kritik architektury. "Nemusí vždy platit, že čím více veřejného prostoru máte, tím lépe. Naopak menší množství stimuluje vyšší aktivitu,” přibližuje Adam obsah své přednášky. "I když jsou architektura a veřejný prostor důležitá témata, atmosféra místa se dá ovlivnit úplně jiným a daleko účinnějším způsobem,” dodává.

V sestavě festivalu je také “workshop” Ladislava Zibury.Zdroj: PR

V sestavě festivalu je také "workshop" Ladislava Zibury o tom, co všechno vás může na cestách potkat a jak bojovat s nepřízní osudu. Zcela novátorský cestovatelský stand-up slibuje populární dvojice Coco Komedy - například o tom, kam rozhodně necestovat.

Mezi přednášejícími nechybí Jakub Čech, povoláním filmový zvukař, který dokázal přejít pěšky a zcela sám nejdelší treky v USA. Představí se také manželský pár, který dorazil do Mongolska 50 let starou škodovkou. Nebudou chybět ani příběhy dobrodruhů, kteří stopují lodě v Karibiku či vlaky na Sahaře. Speciálním fenoménem psychedelických drog se pak bude zabývat MUDr. Tomáš Páleníček.

Diáky Festival - Vypadni

26. - 28. března, Bio Oko

www.biooko.net 

O Diácích
Diáky jsou pravidelný cyklus přednášek v kinech Bio Oko a Aero. Přináší životní příběhy poutníků, nomádů, couchesurferů, které spojuje anti-turistický přístup k cestování. Charismatičtí cestovatelé objevují svět novými způsoby. Jejich kroky vedou do neobvyklých míst, kreativních komunit a subkultur. O svých cestách píší knihy, točí filmy, besedují. Snaží se inspirovat druhé.