Za Kelty do Národního muzea

KOMERČNÍ SPOLUPRÁCE: Na výstavě "Keltové" v Národním muzeu máte jedinečnou možnost spatřit archeologické klenoty nejen ze sbírek naší nejstarší muzejní instituce, ale i z celé řady dalších muzeí a archeologických institucí.

Skleněné náramky z kostrových hrobů v Čechách
Skleněné náramky z kostrových hrobů v Čechách
Zdroj: PR

Milovníky historie a archeologie bezpochyby potěší i širší chronologický záběr – od doby halštatské až po časnou dobu římskou, takže ve dvou sálech uvidíte to nejlepší z celé doby železné z území Čech. Samotná výstava je členěna na dva tematické okruhy: Svět duchovna a Svět každodennosti.

Zlatá destička z Chlumu u RokycanZdroj: PRVýstava je zajímavá i díky veřejné premiéře souboru z halštatského knížecího hrobu ze Straškova (7. stol. př. n. l.), kde se dochovaly zbytky vozu a dřevěného bohatě zdobeného jha. Nález si můžete prohlédnout poprvé po téměř století od jeho objevu. Dalším lákadlem z doby halštatské jsou vybrané nálezy z nedávno zkoumané bohatě vybavené mohyly z Rovné v jižních Čechách.

Časná doba laténská (5. stol. př. n. l.) je dobou monumentálních hradišť a zároveň obdobím, kdy vznikl jedinečný umělecký styl – to nejkrásnější, co se nám z pravěku dochovalo. Tento styl se projevuje především v podobě drobných šperků umně zdobených novými fantaskními motivy. Z tohoto období vás bezpochyby zaujme soubor maskovitých spon, kde je každý kus jedinečný a neopakovatelný. Na výstavě nechybí ani nálezy z bohatých mohyl z Hradiště u Písku nebo Chlumu u Rokycan.

Pokladům z doby laténské je vyčleněn samostatný prostor, kde můžete spatřit jak nedávný nález bronzové mísy ze Stebna, tak i učebnicově známý duchcovský depot. Ústředním exponátem je hlava ze Mšeckých Žehrovic – světoznámý příklad laténské kamenné plastiky. Pro milovníky numismatiky je připravena menší místnost (pokladnice) s vystavenými nejznámějšími mincovními nálezy.

Bronzová zápona ze ŽelkovicZdroj: PRV prvním sále se mimo jiné dozvíte, jakého věku se lidé doby železné dožívali a jaké nemoci je trápily. Je zde umístěna i zdařilá antropologická rekonstrukce obličeje mladého muže vytvořená na základě lebky nalezené na oppidu Závist. V prostoru mezi sály najdete dětský koutek pro nejmenší, dioráma oppidální domácnosti a haptickou část, kde jsme pro Vás připravili repliky vybraných nálezů.

Zajímá Vás, kde žili, co jedli nebo jaká řemesla provozovali lidé v době laténské? Na tyto otázky najdete odpověď v druhé části výstavy. Zde jsou umístěny i zajímavé 3D rekonstrukce domů a jejich interiérů. Výstavu uzavírá téma sídlišť, kterému dominují nálezy z českých oppid. Nejznámější oppidum Stradonice je vskutku pokladnicí z doby laténské: spony, zbraně, kování opasku, skleněné ozdoby, jantar, importované bronzové nádoby, amfory, mince… Čeho se na jiných oppidech našlo poskrovnu, toho se nám na Stradonicích dostalo v míře dostatečné. Sečteno a podtrženo, pokud máte rádi pravěk nebo se zajímáte o dějiny, nenechte si výstavu Keltové v Národním muzeu ujít.