14. listopad: Největší úplněk od roku 1948

Nepropásněte možnost užít si jedinečnou podívanou. Při pohledu na oblohu bude Měsíc v úplňku vypadat o 30 % jasnější a o 14 % větší než obvykle. Znovu se na takovou vzdálenost přiblíží k Zemi až v listopadu 2034.

Nejlepší bude sledovat Měsíc při východu, kdy bude působit opticky větší.
Nejlepší bude sledovat Měsíc při východu, kdy bude působit opticky větší.
Zdroj: Profimedia.cz

Běžně je Měsíc od Země vzdálený asi 400 000 km, ale během Superúplňku to bude jen kolem 360 000 kilometrů. Je to proto, že Měsíc má eliptickou oběžnou dráhu kolem Země, takže někdy je blíže k Zemi – tato doba se označuje jako přízemí, a jindy vzdálenější – tzv. odzemí. Čím více se doba přízemí kryje s okamžikem úplňku, kdy je osvětlena celá jeho přivrácená strana, tím větší Měsíc na obloze vidíme.

Superúplněk není oficiální výraz používaný astronomy. Výraz „Supermoon" poprvé použil astrolog Richard Nolle v roce 1979.

Odborníci doporučují sledovat Měsíc už ve chvíli, kdy začne vycházet, a to kolem půl páté večer. V tu dobu bude mít oranžovou a červenou barvu. Jakmile „vystoupá" na oblohu, vrátí se jeho barva ke klasické bílé. K pozorování bude stačit malý hvězdářský dalekohled. Další výjimečný úplněk se na obloze objeví 14. prosince, ale Měsíc již nebude tak blízko Zemi jako v listopadu.

Mohlo by vás zajímat: