17 věcí, které jste nevěděli o alkoholu

Můžete ho ukládat ve svalech, vyrobit si ho ve střevech a najdete ho i ve vesmíru…

Pokud máte v těle více svalů, než tuku, alkohol vás tolik neovlivní.
Pokud máte v těle více svalů, než tuku, alkohol vás tolik neovlivní.
Zdroj: Isifa

1. Rodina sloučenin známých jako alkoholy je ve své podstatě jedovatá a může vás i zabít, okamžitě nebo pěkně pomaličku…

2. Přesto je jeden z nich – ethanol – podstatou lidské stravy. Archeolog Patrick McGovern má za to, že kvašené nápoje se vyráběly již před 100 tisíci lety, kdy se objevili první lidé v Africe.

3. Podle hypotézy zvané Drunken Monkey (opilá opice) jsme chuť na alkoholické nápoje podědili po našich předcích a jejich pudu hledání nejvyzrálejšího ovoce bohatého na energii.

4. Tana péroocasá z Malajsie do sebe běžně kopne množství přírodně kysaného nektaru, které odpovídá devíti sklenkám vína – a přesto zůstává plně funkční.

5. Fermentace nastává, když enzymy, typicky produkované kvasinkami, přemění molekuly cukru v hroznech či zrnách na ethanol.

Mohlo by vás zajímat:

6. Tento proces může též proběhnout ve vašem trávicím traktu – na každých 100 ml krve připadá 0,01 až 0,03 mg alkoholu.

7. Japonští lékaři zpozorovali pacienty se zvláštním syndromem – vysoké množství candida kvasinek produkují tolik alkoholu, že svým hostitelům způsobují stavy opilosti.

8. Ethanol je velmi malá a vskutku jednoduchá molekula – jen dva atomy uhlíku, šest atomů vodíku a nějaký ten kyslík. Díky tomu putuje přímo ze žaludku a tenkého střeva do krevního oběhu.

9. Štíhlý člověk s vypracovanými svaly bude alkoholem ovlivněn podstatně méně, než otylejší osoba. Svalové tkáně bohaté na vodu absorbují alkohol velmi účinně a zabraňují mu, aby se dostal do mozku.

10. Opilostí se rozumí oslabení neuronů ve vaší hlavě. Ovšem australští lékaři nedávno upozornili na fakt, že opilý stav může být částečně způsoben vlivem ethanolu na imunitní systém mozku. Toto zjištění může vést k novým způsobům léčení závislosti na alkoholu.

11. V roce 1895 uvedl Anheuser-Busch na trh nový nápoj pro těhotné: pivo, jež obsahovalo 1,9% alkoholu. Lékaři jej předepisovali dětem a ženám v očekávání jako léčivý tonik.

12. Ve Spojených státech byly whisky a brandy až do roku 1916 vedeny jako vědecky schválené léky.

13. Nadbytečné víno se ve Švédsku destiluje na ethanol a ve směsi s benzínem se prodává čerpacím stanicím.

14. Ethanol se v Americe široce využíval jako průmyslové palivo do té doby, než byla zavedena daň z alkoholických nápojů, aby bylo z čeho financovat občanskou válku.

15. V mlhovinách, které vznikají ve vesmíru, se to hemží vodíkem, kyslíkem a uhlíkem, tedy atomovými stavebními kameny alkoholu.

16. Astronomové objevili obrovské množství ethanolu v mezihvězdném oblaku G34.3, který je vzdálený asi deset tisíc světelných let od Země.

17. Oxid uhličitý v šumivých vínech vytváří tlak o hodnotě 620 528 pascalů, tedy asi třikrát větší než v automobilových pneumatikách. Létající zátky mohou způsobit oddělení sítnice, dvojité vidění i slepotu.