7 návyků, které podle vědců prodlužují život a oddálí stárnutí

Všichni chceme žít ve zdraví co nejdéle. Bohužel ne každému se takové přání vyplní. Každý den byste proto měli dělat maximum pro to, abyste se spokojeného stáří skutečně dožili. Máme pro vás 7 návyků, které byste si měli osvojit.

Zdroj: diana-company.cz

1) Dodržujte zásady zdravého stravování

Složení jídelníčku je zásadním předpokladem pro náš zdravotní vývoj. Platí to nejen během prvních krůčků a v průběhu dětství, ale po dobu celého života.

Strava by měla být různorodá. Pravidelně byste měli konzumovat různé druhy masa, ryby, ovoce, zeleninu, ořechy i různá semínka. Čím více druhů potravin jíte, tím lépe. Díky tomu si vaše tělo může ze stravy „extrahovat“ všechny potřebné živiny.

Nejde ale jen o suroviny. Zásadní je i způsob přípravy pokrmů. Omezit byste měli především smažené potraviny. Snažte se o šetrnou úpravu surovin – ideálem je pečení a vaření. Neměli byste se přejídat. Konzumujte pravidelně přiměřené porce.

2) Věnujte se fyzické aktivitě

S jídelníčkem jde ruku v ruce fyzická aktivita. V žádném případě neplatí, že byste se měli stát vrcholovými sportovci. Těm naopak kvůli opotřebení pohybového aparátu často v tomto směru zdraví sloužit přestane již na sklonku kariéry.

Měli byste se snažit o přiměřenou pravidelnou aktivitu na rekreační úrovni. Opět platí, že různorodost vítězí. Místo toho, abyste například každý den běhali, zkuste aktivity co nejvíce měnit.

3) Bojujte se zlozvyky

Většina zlozvyků nebyla do skupiny návyků s tímto názvem zařazena jen tak pro nic za nic. Kouření, alkohol, nebo dokonce drogy mají prokazatelný negativní vliv na vaše zdraví. Projeví se především ve stáří, s rostoucím množstvím se ale negativních účinků můžete dočkat mnohem dříve. Pozor – negativní vliv může mít i přemíra sladkého, smaženého nebo špatné pohybové návyky a mnoho dalšího.

4) Nikdy nepodceňujte prevenci

Skvělé české zdravotnictví nabízí mnoho preventivních kontrol, které dokážou odhalit nemoc ještě před tím, než napáchá závažné škody. Mluvíme o nejrůznějších druzích rakoviny, cukrovce, ale i genetickým poruchám a mnohém dalším. Stejně tak hygiena a spousta dalších návyků v tomto směru jako prevence fungují naprosto nedocenitelně.

5) Vyhraďte si čas pro spánek a odpočinek

Odpočinek je pro naše tělo zcela zásadní. Pro spánek byste si měli vyhradit každý den osm hodin – ideálně pravidelně ve stejnou dobu. Kromě toho byste se ale měli naučit odpočívat i během dne. Stačí malé zastavení na kávu, pohled na přírodu, klidný rozhovor s přáteli. Zklidněte rytmus a dopřejte tělu relaxaci. Populární jsou aktuálně také doplňky stravy obsahující látky podporující klidnější spánek jako jsou různé CBD oleje a podobně.

6) Také o duši se musí pečovat

I náš psychický stav je velice důležitý pro dlouhověkost a pevné zdraví. Stres může zdraví i fyzicky zcela zdravého člověka rychle podlomit. Pečujte proto o svůj duševní klid, věnujte se relaxacím, meditacím, pomoci může i psycholog.

7) Problémy řešte prioritně

Ať už máte libovolný problém – pracovní, osobní, zdravotní –, nikdy jej neodkládejte. Jakýkoliv problém řešte ve svém životě co nejdříve a zbavte se jej. Každá věc, která je vám přítěží, musí z vašeho života rychle zmizet.