71metrový Buddha se začátkem dubna opět otevírá veřejnosti

Po šesti měsících končí významná rekonstrukce největšího sedící sochy Buddhy, který se nachází poblíž několikamilionového čínského města Le-šan.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Monumentální socha z červeného pískovce, která stojí na soutoku tří řek, dosahuje výšky 71 metrů, což z ní činí jednu z největších soch Buddhy na světě. Jeho hlava je vysoká 14,7 metrů, široká 10 metrů a celá je pokryta celkem 1021 krátkými a zakroucenými, černě zbarvenými vlasy. Uši jsou dlouhé 7 metrů a mají prodloužené lalůčky, což patří k jednomu z mnoha znaků Buddhy. Nehet na palci sochy měří 1,5 metru.

Nehet na palci sochy Lešanského Buddhy měří 1,5 metru.Zdroj: Profimedia.cz

Výstavba Buddhy započala na popud mnicha Chaj Tchunga v roce 713 za čínské dynastie Tchang. Chaj Tchung zamýšlel postavit sochu Buddhy na soutoku tří řek proto, aby Buddha chránil projíždějící lodě před nebezpečnými proudy, a zároveň tím chtěl docílit většího šíření buddhismu mezi lidmi. Chaj Thungovi se však nepodařilo sehnat dostatek financí, a tak se stavba protáhla na 90 let, podílelo se na ní tisíce lidí a byla dokončena až po Thungově smrti.

V roce 1996 byl lešanský Buddha i s přilehlou horou Emejšan, která působí velmi mysticky, zařazen na Seznam světového dědictví UNESCO pod názvem Mount Emei Scenic Area, including Leshan Giant Buddha Scenic Area, což by se dalo přeložit jako „Okolní oblast hory Emejšan zahrnující oblast lešanského Buddhy“.

Od roku 1949 šlo už o devátou rekonstrukci.Zdroj: REUTERS/Stringer

V průběhu let bylo potřeba mnoha oprav. Kyselé deště způsobily, že Buddhovi zčernal nos a byla rozpuštěna barva z jeho vlasů, která na jeho tváři způsobila mnoho černých, svislých pruhů.

Od roku 1949 Si Buddha prošel již devíti rekonstrukcemi. Na průběh dohlížejí i pracovníci vyslaní UNESCO. Do sochy byly při poslední opravě, která započala v říjnu, umístěny čtyři detektory, které monitorovaly její teplotu, vlhkost, průsak vody a přesuny materiálů a podloží, aby poskytly technickou pomoc pro budoucí ochranu Buddhy.