Články

Zanzibar
Už vás nebaví každodenní změny a omezování? Zimní počasí vám na náladě nepřidává? Chcete se opět rozlétnout do světa a cítit se svobodně? Vydejte se na Zanzibar. Dovolenou v Tanzanii volí čím dál více Čechů, a to nejen kvůli tomu, že do země lze vycestovat bez negativního testu na Covid-19, ale i kvůli krásám, které Zanzibar nabízí.

Češi míří na Zanzibar. Ráj v Tanzanii nabízí odpočinek i úchvatnou podívanou

Vědci zjistili, že existuje skupina lidí, kteří minutu vnímají jako čas trvající 77 sekund.
"Ujela mi tramvaj přes nosem!" "Představ si, že vteřinu před odchodem mi zazvonil telefon.""Chtěl jsem ještě něco dodělat a zapomněl jsem na čas." Určitě i vy znáte věty, kterým jedna skupina lidí říká „trapná výmluva“ a druhá „pádný argument“. Právě na chronické opozdilce se zaměřili vědci.

Proč někteří lidé chodí všude pozdě?

Výbor pro udělování Ceny Hanzelky a Zikmunda vyhlašuje III. ročník soutěže
Ke stému výročí narození legendárního spisovatele, fotografa a cestovatele Miroslava Zikmunda jsme se v roce 2018 rozhodli založit novou tradici: každoročně v den jeho narozenin vyhlašovat CENU HANZELKY A ZIKMUNDA - cestopis roku. Poprvé to bylo 14.2.2019 v Zrcadlovém sále zámku Dobříš. Právě tam po návratu z cesty do Afriky a Jižní a střední Ameriky psali Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund svoje knihy.

Cestopis roku 2020

Foto roku 2019 Jan Stria Snídaně v trávě
Od 11. ledna již mohou fotografky a fotografové přírody přihlašovat své snímky do soutěže Czech Nature Photo. V jubilejním pátém ročníku soutěže je pod patronací pražské zoologické zahrady vyhlášena nová kategorie – Zvířata ve svém prostředí. Zároveň bude zahájena soutěž Czech Nature Photo Junior, která se zaměří na mladé fotografy ze základních a středních škol. Oceněné práce bude vybírat mezinárodní odborná porota.

Vyhlášení jubilejního pátého ročníku Czech Nature Photo