Africká Mona Lisa se po 40 letech našla na severu Londýna

Poprvé od chvíle, kdy zmizel, byl v Nigérii vystaven portrét krásné dívky, jehož osud v mnohém připomíná příběh Mony Lisy, nejslavnějšího obrazu všech dob.

Dlouho ztracený obraz je dnes nejdražším dílem nigerijského moderního umění.
Dlouho ztracený obraz je dnes nejdražším dílem nigerijského moderního umění.
Zdroj: YouTube

Nejznámějším umělcem nigérijského moderního umění je Ben Enwonwu (1917-1994). Právě on namaloval v roce 1974 portrét Tutu, která je označována za africkou Monu Lisu.

S obdivovaným obrazem Leonarda da Vinciho ji spojuje příběh náhlého zmizení a po několika letech objevení.

Příběhy slavných ztracených portrétů

Obdivovaná Mona Lisa byla z pařížského Louvru odcizena v roce 1911. Francie byla v šoku. Ale bývalý zaměstnanec muzea Vincenzo Perugia byl přesvědčen, že obraz patří Itálii s odůvodněním, že stejně jako on i Leonardo da Vinci byl Ital. Uprchl s ním do své rodné země a obraz schovával doma. Osudným se mu stalo, když Monu Lisu nabídl italskému obchodníkovi, který zavolal policii. Obraz se na začátku roku 1914 vrátil zpátky do Louvru.

Zatímco da Vinciho múzou byla neznámá dívka, Ben Enwonwu portrétoval Adetutu Ademiluyi, vnučku vládce etnické skupiny Jorubové. Bena uchvátila krása a dlouhý krk Adetutu a nakonec ji přesvědčil, aby ji mohl malovat. Dnes je Tutu v Nigérii symbolem usmíření národa po skončení občanské války, která se odehrála v letech 1967 až 1970 a šlo v ní o válečný konflikt mezi Nigérií a republikou Biafra.

Portrét Tutu byl veřejnosti představena na výstavě v největším městě Nigérie Lagosu v roce 1975. Hned poté se zdálo, že se po něm slehla zem. Nikdo nevěděl, kde je. Až do letošního února, kdy se objevila tisíce kilometrů od svého domova – na severu Londýna.

Na skok zpátky v Nigérii

Majitelé obrazu, kteří si přáli zůstat v anonymitě, oslovili Gilese Peppiatta, odborníka na moderní a současné africké umění z londýnské aukční síni Bonhams, aby zhodnotil jejich uměleckou sbírku. Právě on mezi obrazy objevil Enwonwův ztracený portrét.

"Rozhodně jsem nečekal, že narazím na takový skvost. Jak se Tutu do Londýna dostala, ale zůstává tajemstvím," řekl Giles Peppiatt.

Obraz vlastnil otec rodiny, který již nežije. Pozůstalí věděli, že otec udržoval s Nigérií obchodní styky. Nejvíce do země cestoval v polovině a na konci 70. let minulého století.

Rodina se nakonec rozhodla obraz prodat. Vydražen byl za 1,57 milionů dolarů (v přepočtu přes 35 milionů Kč) anonymnímu zájemci. Portrét Tutu se díky tomu stal nejcennějším dílem nigerijského moderního umění, které se dostalo do aukce.

Nejnovější majitel Tutu se rozhodl, že se o skvost podělí s veřejností, která měla možnost ho po letech znovu spatřit v Lagosu na začátku listopadu během uměleckého veletrhu Art x Lagos.