Afričtí stromoví obři začali vymírat a vědci netuší proč

Baobaby, u kterých se zdálo, že je nic neporazí a po staletí dohlíželi na africkou savanu, začínají mizet. Nový výzkum potvrdil, že se ocitli na pokraji vyhynutí. Odborníci zatím nemají jasného viníka, ale jeden "horký kandidát" by tu byl.

Baobab dokáže uvnitř kmene zadržovat velké množství vody (až 100 litrů), čehož často využívají sloni, kteří z nich pijí..
Baobab dokáže uvnitř kmene zadržovat velké množství vody (až 100 litrů), čehož často využívají sloni, kteří z nich pijí..
Zdroj: Profimedia.cz

Africký baobab patří mezi největší a nejdéle žijící stromy. Největší exempláře můžou mít obvod kmene přes 20 metrů. Najdeme je v Zimbabwe, Namibii, Jižní Africe, Botswaně a Zambii.
 
Tyto stromy toho hodně pamatují a zdálo se, že ještě pamatovat budou. Jenže vědci teď zjistili, že devět z nejstarších baobabů a pět ze šesti největších stromů za posledních dvanáct let zaniklo.

Plod baobabu je v tradiční africké medicíně využíván k léčbě horečky, ale rovněž je součástí místní kuchyně.Zdroj: Profimedia.cz
 
„Je šokující zažít zánik tolika mohutných stromů,“ říká chemik Adrian Patrut z Univerzity Babeș-Bolyai v Rumunsku, který se svým týmem začal zkoumat v roce 2005 více než 60 největších, a také nejstarších exemplářů. Zjistili například, že jeden z nejstarších známých baobabů, známý jako "Panke", žil po dobu 2500 let, dokud se jeho stonky v letech 2010 až 2011 nezměnily a pak už se nedalo úmrtí zabránit.
 
Co je podle odborníků příčinou náhlého úbytku obdivuhodných stromů? Vědci si na otázku zatím nedokážou přesně odpovědět. Ale jednou z pravděpodobných příčin se ukazuje změna klimatu.

Domorodé kmeny uměly kdysi zpracovat baobaby od kořenů po korunu.Zdroj: Profimedia.cz
 
"Máme podezření, že zánik monumentálních baobabů může být částečně spojen s významnými změnami klimatických podmínek, které postihují zejména jižní Afriku. K podpoře nebo vyvrácení tohoto předpokladu je však nezbytný další výzkum," vysvětluje tým Adriana Patruta.
 
Pokud se změna klimatu ukáže být skutečným viníkem, je to jen další důkaz toho, jak naše závislost na uhlíku poškozuje citlivé ekosystémy kolem nás způsobem, který je nezastavitelný.

Baobaby se nazývají stromy života pro svoji schopnost produkovat plody bohaté na živiny, a to i v době, kdy jsou v Africe velká sucha. Baobab se může dožít až 3000 let a dosáhnout výšky až 30 metrů. K určení věku se obvykle používá radiokarbonová metoda, protože baobab nemá kvůli poréznosti dřeva klasické letokruhy.

Mohlo by vás zajímat: