Ať žije železná lady! Slavná věž, co o ní nevíte?

Eiffelova věž, jeden z nejnavštěvovanějších monumentů světa a dominanta francouzské metropole, přivítá ročně kolem sedmi milionů návštěvníků. Vypátrali jsme pro vás zajímavá fakta. Věděli jste například, že ji chtěl Hitler nechat strhnout? A tipnete si, kolik se na ni při pravidelné údržbě spotřebuje barvy?

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

1. Po celých 41 let byla nejvyšší konstrukcí postavenou člověkem, dokud ji v roce 1930 netrumfla Chrysler Building v New Yorku.

2. Je 324 metrů vysoká (včetně antény) a váží 10 100 tun.

3. Skládá se ze 18 000 kovových částí spojených 2,5 milionem nýtů.

4. Až do roku 1973 byla nejvyšší budovou ve Francii, pak ji předčil vojenský vysílač v městečku Saissac.

5. Pokud se chcete dostat až nahoru, musíte vyšlapat 1665 schodů, pokud si tedy nevystojíte frontu na výtah.

6. V zimě se vež zmenší vlivem chladného počasí až o 15 centimetrů.

7. Od jejího otevření navštívilo Eiffelovku 250 milionů lidí.

8. V současné době se na věž vydá téměř sedm milionů lidí ročně, což z ní dělá nejnavštěvovanější placený monument světa.

9. Její stavba trvala dva roky, dva měsíce a pět dní.

Vež rozsvítí každou noc 20 tisíc žárovek.

10. Během německé okupace byly odstřiženy výtahové kabely a věž byla pro veřejnost uzavřena. Nacističtí vojáci se na vrchol Eiffelovky pokusili umístit hákový kříž, ale byl tak velký, že upadl a musel být nahrazen menším.

11. V roce 1944, když se blížili spojenci do Paříže, nařídil Hitler generálovi Dietrichu von Choltitzovi, aby dal vež strhnout. Ten naštěstí odmítl splnit rozkaz.

12. Eifellovka se pravidelně každých sedm let znovu maluje a vyžaduje 60 tun barvy.

13. Existuje celá řada replik, jedna je například v Las Vegas a další v čínském zábavním parku v Schenzenu. Svou Eiffelovku plánuje postavit i Dubaj.

14. Původně měla být po dvaceti letech rozebrána.

15. Francouzská automobilka Citroen použila věž mezi lety 1925 a 1934 jako obří billboard – název společnosti na ni vyhotovili pomocí čtvrt milionu žárovek. Tento akt je zaznamenán v Guinessově knize rekordů jako největší reklama na světě.

Každých sedm let dvacet pět malířů obléká vež do nové barvy. Trvá to 18 měsíců a stojí čtyři miliony euro.

16. V roce 2008 se žena posedlá Eiffelovkou za věž provdala. V úctě ke své partnerce si změnila jméno na Erika La Tour Eiffel.

17. Pod oblouky věže se pokusila proletět celá řada pilotů, ne vždy se jim to ale podařilo. V roce 1926 se Leon Collet zabil při jednom z neúspěšných pokusů.

18. Architekt Gustav Eiffel měl ve třetím patře malý byt, který používal pro večírky s přáteli. Nyní je otevřen pro veřejnost.

19. Eiffelovka a Margaret Tatcher mají stejnou přezdívku: La Dame de Fer (železná lady).

20. V roce 1960 navrhl Charles de Gaulle dočasně věž rozebrat a poslat ji do Montrealu na Expo 67. Plán byl zamítnut.

21. Do konstrukce věže jsou vyryta jména dvaasedmdesáti inženýrů, vědců a matematiků, kteří se na podíleli na její stavbě.

22. Každou noc rozsvítí Eiffelovku 20 000 žárovek.

23. V roce 1905 uspořádali místní noviny šampionát v běhu do druhého patra. Vyhrál pan Forestier, kterému to trvalo pouhé tři minuty a dvanáct vteřin.

Čínská replika Eiffelovky vysoká 108 metrů