Bájná Atlantida existovala: Ponorka našla další důkazy o potopeném kontinentu

Při společném japonsko-brazilském projektu průzkumu mořského dna objevili vědci asi 1500 kilometrů od Rio de Janeira důkazy o možné existenci dosud neznámého kontinentu. Samozřejmě všem hned vyvstává na mysli Atlantida, bájná civilizace pohlcená oceánem.

Atlantida? Ponorka našla důkazy o potopeném kontinentu na východ od Ria
Atlantida? Ponorka našla důkazy o potopeném kontinentu na východ od Ria
Zdroj: archiv

Japonští a brazilští geologové a oceánografové samozřejmě nehledali Atlantidu. Nicméně na mořském dně nalezli žulu, která se většinou vyskytuje pouze na souši a nikoli v sedimentech na dně oceánu. Žula by mohla být stopou po dávném kontinentu, který zmizel ve vlnách podobně jako Atlantida, o níž první zmínku přinesl Platón před téměř 2400 lety.

Platónova Atlantida

Jediná dochovaná zmínka o Atlantidě pochází od řeckého filosofa Platóna z jeho dochovaných dialogů Timaios a Kritias, které vznikly kolem roku 360 př. n. l.. Atlantida přitom měla zaniknout někdy v období kolem 9600 př. n. l., kdy se pokusila jako rozvinutá civilizace ovládnout zbytek světa, ale Egypt a Řecko se Atlanťanům ubránily a mocnou civilizaci nakonec pohltil oceán.

Atlantida měla být velice úrodná a hustě zalidněná země. Hlavní město měřilo na obvodu těžko uvěřitelných 300 až 600 kilometrů a tvořily jej ohromné soustředné kruhy pevniny a vodních kanálů propojených s mořem.

"Jižní Amerika a Afrika bývaly kdysi velkým a celistvým kontinentem. Zkoumaná oblast mohla zůstat jako kontinent po oddělení tektonických desek," řekl profesor Šiniči Kawakami deníku Japan Times. Poloha na východ od Ria by ovšem odpovídala i Platónovu vymezení za Heráklovými sloupy, jak byl zván Gibraltarský průliv (ale nejen on). 

"Je zřejmé, že nemůžeme očekávat, že objevíme ztracené město uprostřed Atlantiku. Ale pokud se ukáže, že jde skutečně o kontinent, bude to velký objev, který může mít i důsledky pro prodloužení kontinentálního šelfu," uvedl hlavní geolog Roberto Ventura Santos s narážkou na to, že k průběhu kontinentálního šelfu se váží i nároky jeho země na výhradní těžební práva.

Pro ověření možnosti, že při rozdělení superkontinentu zůstala mezi dnešní Jižní Amerikou a Afrikou ještě jiná pevnina, je potřeba další výzkum.

Atlantida už byla hledána na mnoha místech a kromě erupcí sopky pohřbeného ostrova Théra, ji naposledy v roce 2011 ztotožnili se starověkým městem na jihu Španělska, které zřejmě zničilo cunami. Dosud se však nakonec všichni kandidáti na Atlantidu, hledaní například v oblasti Azorských ostrovů nebo v Karibském moři, ukázali jako nevěrohodní.

Související články